A német és a francia egészségügyi miniszter sem bízik az orosz vakcinában

  • narancs.hu
  • 2020. augusztus 12.

Külpol

Veszélyes lehet emberek millióin túl hamar kipróbálni.

Jens Spahn német és Olivier Véran francia egészségügyi miniszter is kételyeinek adott hangot az Oroszországban kifejlesztett koronavírus-vakcina hatékonyságával és biztonságosságával kapcsolatban – írja összeállításában a Politico.

Vlagyimir Putyin kedden jelentette be, hogy engedélyeztek egy koronavírus elleni vakcinát Oroszországban, és két hét múlva el is kezdhetik használni.

"Probléma, hogy nagyon keveset tudunk, mert az orosz hatóságok nem igazán átláthatók" – mondta Spahn. Azt ugyanakkor tudni lehet szerinte, hogy nem voltak több ezer önkéntest bevonó klinikai tesztek, ezek nélkül pedig veszélyes lehet emberek millióit, esetleg milliárdjait beoltani.

Olivier Véran úgy fogalmazott, "nem kell, hogy megbízzak ebben az orosz vakcinában". Hozzátette, Franciaország része a biztonságos vakcina előállításáért folytatott európai törekvéseknek.

Az orosz egészségügyi minisztérium a Politiconak azt írta, sor kerül majd a vakcina úgynevezett harmadik fázisú, több ezer embert bevonó klinikai tesztelésére, de úgy tűnik, ennek hiánya nem volt akadálya az oltóanyag lakossági engedélyezésének.

Neked ajánljuk