A német védelmi miniszter bevezetné a sorkötelezettséget

  • narancs.hu
  • 2024. május 12.

Külpol

Boris Pistorius minisztériuma több modellt is kidolgozott erre, sikerre azonban nemigen számíthat.

„Meggyőződésem szerint Németországnak szüksége van a sorkötelezettség valamilyen formájára” – mondta Boris Pistorius német védelmi miniszter csütörtökön a washingtoni Hopkins egyetemen. A 444.hu a Tagesspiegel és a Neue Zürcher Zeitung beszámolóira hivatkozva arról ír, hogy Pistorius minisztériuma a Welt am Sonntag laphoz eljutott dokumentumok alapján három modellt dolgozott ki a sorkötelezettség bevezetésével kapcsolatban.

Az első modell a fiatalok alaposabb tájékoztatását célozná, minden 18 éves kapna a témában egy online kérdőívet, amit önként tölthetne ki. Mivel azonban ez a módszer nem hozna sok új katonát, a szakemberek nem is javasolják. A második modell a fiúk számára kötelezővé tenné a kérdőív kitöltését, egy részüket pedig be is soroznák. A sorkötelezettség nem vonatkozna mindegyikükre, de évi 30-40 ezer új katona így is megjelenne a rendszerben. A szakemberek szerint ez már elegendő lenne a létszámhiány enyhítésére, és a szövetségesek számára is jelzésértékű lenne, alkalmazásához pedig elegendő a hadkötelezettségről szóló törvényt módosítani.

A harmadik modellhez viszont az alkotmányt is módosítani kellene, mert az a 18 éves fiúk és a lányok számára is kötelezővé tenné a katonaságot.

Mivel a kormánykoalíciónak nincsen kétharmados többsége a parlamentben, ehhez mindenképpen szükség lenne az ellenzéki képviselők támogatására is. Sajtóhírek szerint Pistorius legkésőbb júniusig el akarja dönteni, hogy melyik modellt javasolja a kormánynak, sikerre viszont nem nagyon számíthat. Egyrészt azért, mert a sorkötelezettség visszaállítása a legnagyobb ellenzéki párt, a kereszténydemokrata CDU egyik követelése, másrészt korábban Olaf Scholz kancellár és Rolf Mützenich szociáldemokrata frakcióvezető is a sorkötelezettség ellen foglalt állást.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk