Több mint négyezer embert evakuáltak Harkiv megyéből

  • narancs.hu
  • 2024. május 12.

Külpol

Miután a térséget támadó orosz erők öt település bevételéről adtak hírt.

Több mint négyezer embert evakuáltak Harkiv megyéből a megye kormányzójának vasárnapi bejelentése szerint – írja a hvg.hu. Oleh Szinyehubov a közösségi médián közzétett bejegyzésében azt közölte,

összesen 4073 embert telepítettek ki a területről egy nappal azt követően, hogy a térséget támadó orosz erők öt, a megyében található település bevételéről adtak hírt.

Az ukrán hatóságok vasárnap reggel azt is közölték, hogy az oroszok ismét légitámadást intéztek a Harkiv megyében található Vovcsanszk városa ellen. Egy lakóépületet is találat ért, egy nő pedig életét vesztette.

 
Lakóépületek lángolnak orosz légicsapások után a Harkiv megyei Vovcsanszk településen 2024. május 11-én.
Fotó: Jevhen Maloletka / MTI/AP/Jevhen Maloletka

A Guardian beszámolója szerint az orosz tankok pénteken indítottak támadást Harkiv megyében, ami vagy a régió elleni szélesebb körű támadást előzheti meg, vagy az a célja, hogy ukrán csapatokat vonjon el a keletibb frontvonalról. Az orosz csapatok először 2022 februárjában támadták a kelet-ukrajnai megyét, de az év szeptemberében az ukrán ellentámadás kiszorította őket a terület nagy részéről. A határ másik oldalán fekvő oroszországi Belgorod régiót azóta rendszeres ukrán drón- és tüzérségi csapások érik.

Idén márciusban arra a kérdésre, hogy az orosz erőknek esetleg el kell-e foglalniuk Harkiv régiót, Vlagyimir Putyin orosz elnök azt mondta, hogy az orosz területet csak úgy lehet biztosítani az ukrán csapásoktól, ha létrehoznak egy ütközőzónát, amely az orosz területeket az ukrán erők lőtávolságán kívülre helyezi. Oroszország Ukrajna területének mintegy 18 százalékát tartja ellenőrzése alatt.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk