Az EP jogi lépéseket tehet, ha az Európia Bizottság nem indítja el a jogállamisági mechanizmust

  • narancs.hu-MTI
  • 2021. március 26.

Külpol

Nagy többséggel fogadták el az ezt lehetővé tevő határozatot.

A Európai Parlament (EP) kész jogi eljárást indítani az Európai Bizottság ellen, ha a brüsszeli végrehajtó testület tovább késlekedik az uniós költségvetés védelmére létrehozott jogállamisági feltételrendszer alkalmazásával - szögezték le az EP képviselői csütörtök este, a brüsszeli plenáris ülésen elfogadott állásfoglalásukban.

 A 529 szavazattal, 148 ellenszavazat és tíz tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásban a képviselők mindenekelőtt arra emlékeztettek: ha a tagállamok nem tartják tiszteletben a jogállamiságot, az veszélyeztetheti az Európai Unió költségvetését.

Ezzel összefüggésben arra figyelmeztették az Európai Bizottságot, ha kötelességét elmulasztva nem tesz meg mindent az unió pénzügyi érdekeinek és értékeinek védelméért, akkor "az Európai Parlament ezt mulasztásnak tekinti, és az uniós alapszerződés vonatkozó cikke alapján eljárást indít ellene".

Hangsúlyozzák: a jogállamisággal kapcsolatos szabályokat késedelem nélkül alkalmazni kell, különösen azért, mert hamarosan indul az európai helyreállítási források folyósítása. Amennyiben az uniós bizottság szerint szükség van külön iránymutatások kidolgozására, akkor azoknak június elsejéig el kell készülniük. Elfogadásukhoz a bizottságnak ki kell kérnie az Európai Parlament véleményét - tették hozzá.

A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja az MTI-hez eljuttatott közleményében kijelentette: az európai baloldal az állásfoglalás elfogadásával nyíltan megfenyegeti az Európai Bizottságot. Azt azonban elfelejtik hozzátenni, hogy a javaslatot nemcsek több liberális, baloldali és zöld frakció, hanem a jobboldali Néppárti képviselőcsoport is támogatta.

 

Figyelmébe ajánljuk