Az EU háborús bűnöket vizsgáló bíróság létrehozását szorgalmazza az ukrajnai tömegsírok miatt

Külpol

450 polgári személy holttestére találtak rá tömegsírokban egy erdőben Izjum közelében, a maradványokon erőszakos halál és kínzás nyomai látszottak.

Háborús bűnöket vizsgáló nemzetközi különbíróság létrehozását szorgalmazta szombaton az Európai Unió jelenleg soros cseh elnöksége, miután ukrán beszámolók szerint több száz holttestet fedeztek fel a kelet-ukrajnai Izjum közelében, ahonnan az országot támadó orosz erők kivonultak.

Ilyen támadások a polgári lakosság ellen elképzelhetetlenek és visszataszítók a XXI. században" – írta a Twitter közösségi oldalon Jan Lipavsky cseh külügyminiszter.

Nem mehetünk el szó nélkül a történtek mellett. Minden háborús bűnös megbüntetését akarjuk"

– hangsúlyozta a cseh külügyminiszter. "Különleges nemzetközi bíróság gyors megalakítását szorgalmazom" – tette hozzá.

Az ukrán hatóságok kedden jelentették be, hogy 450 polgári személy holttestére találtak rá tömegsírokban egy erdőben Izjum közelében, a maradványokon erőszakos halál és kínzás nyomai látszottak.

Több holttestet hátrakötött kézzel, egyet a nyakán kötéllel temettek el. Ezeket az embereket minden bizonnyal megkínozták és kivégezték – írta a Telegram üzenetküldő alkalmazáson Oleh Szinyehubov, Harkiv megye állami közigazgatási hivatalának a vezetője.

Dmitro Lubinec ukrán ombudsman szerint "feltehetően több mint ezer állampolgárt kínoztak meg és öltek meg Harkiv megye felszabadított területein".

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk