Az internet új, szigorúbb szabályozása lehet a megoldás a fokozódó terrorveszélyre?

  • narancs.hu
  • 2017. június 5.

Külpol

Theresa May: „az internet biztos búvóhelyet és kommunikációs csatornát biztosít az iszlám szélsőségeseinek”.

A brit miniszterelnök a kabinet válsághelyzeti tanácskozó testülete, a COBRA ülése után a Downing Streeten tett nyilatkozatában beszélt arról, hogy szerinte a jelenlegi szabályok szerint működő internet biztos búvóhelyet és kommunikációs csatornát biztosít az iszlám szélsőségeseknek. „Nem adhatunk ennek az ideológiának egy olyan biztonságos zugot, amelyre szüksége van ahhoz, hogy terjedjen – márpedig pontosan ezt jelenti számukra az internet, illetve azok a nagyvállalatok, amelyek internetalapú szolgáltatásokat nyújtanak” – nyilatkozta May.

false

Theresa May szerint minden demokratikus, szövetséges kormánynak együtt kell működnie az internet újraszabályozásában, hogy megelőzzék a terrorista nézetek terjesztését és a terrorcselekmények megtervezését.

A brit kormányfő egyébként nem először nyúlna az internet szabadságát korlátozó eszközökhöz: egy tavaly elfogadott megfigyelési törvény szerint a kormányzó erő arra kötelezte a brit internetszolgáltatókat, hogy minden egyes felhasználónál listázzák a megtekintett weboldalakat, és ezt a listát egy éven át őrizzék. E listához a rendőrök mindenféle bírói határozat nélkül is hozzáférhetnek.

(hvg.hu)

Figyelmébe ajánljuk