Az internet új, szigorúbb szabályozása lehet a megoldás a fokozódó terrorveszélyre?

  • narancs.hu
  • 2017. június 5.

Külpol

Theresa May: „az internet biztos búvóhelyet és kommunikációs csatornát biztosít az iszlám szélsőségeseinek”.

A brit miniszterelnök a kabinet válsághelyzeti tanácskozó testülete, a COBRA ülése után a Downing Streeten tett nyilatkozatában beszélt arról, hogy szerinte a jelenlegi szabályok szerint működő internet biztos búvóhelyet és kommunikációs csatornát biztosít az iszlám szélsőségeseknek. „Nem adhatunk ennek az ideológiának egy olyan biztonságos zugot, amelyre szüksége van ahhoz, hogy terjedjen – márpedig pontosan ezt jelenti számukra az internet, illetve azok a nagyvállalatok, amelyek internetalapú szolgáltatásokat nyújtanak” – nyilatkozta May.

false

Theresa May szerint minden demokratikus, szövetséges kormánynak együtt kell működnie az internet újraszabályozásában, hogy megelőzzék a terrorista nézetek terjesztését és a terrorcselekmények megtervezését.

A brit kormányfő egyébként nem először nyúlna az internet szabadságát korlátozó eszközökhöz: egy tavaly elfogadott megfigyelési törvény szerint a kormányzó erő arra kötelezte a brit internetszolgáltatókat, hogy minden egyes felhasználónál listázzák a megtekintett weboldalakat, és ezt a listát egy éven át őrizzék. E listához a rendőrök mindenféle bírói határozat nélkül is hozzáférhetnek.

(hvg.hu)

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.