Az iráni atomügynökség helyettes vezetőjének közlése szerint képesek bármilyen dúsítottságú uránt előállítani

  • narancs.hu
  • 2020. január 25.

Külpol

Ha az illetékes hatóságok így döntenek. Irán a hónap elején közölte, hogy nem veszi figyelembe az urándúsításra vonatkozó korlátozásokat.

Irán képes bármilyen dúsítottságú urán előállítására, ha az illetékes hatóságok így döntenek – közölte szombaton az ország atomügynökségének helyettes vezetője a hivatal honlapján.

"Jelenleg, ha (az iráni hatóságok) úgy döntenek, az Iráni Atomenergia-szervezet képes lesz bármely százalékban uránt dúsítani" – mondta Ali Asgar Zarean.

Irán a hónap elején közölte, hogy nem veszi figyelembe az urándúsításra vonatkozó korlátozásokat, újabb visszalépést téve a hat nagyhatalommal kötött 2015-ös megállapodástól, de változatlanul folytatja az együttműködést a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséggel.

A nukleáris megállapodásból történő kihátrálás legutóbbi lépésével az iráni uránkészlet meghaladta az 1200 kilogrammot, és ez a mennyiség hamarosan növelni fogja a dúsított uránkészletet - mondta Zarean.

Donald Trump amerikai elnök 2018-ban felmondta a 2015-ös atommegállapodást, és "maximális nyomásgyakorlási politikája" keretében visszaállította az iráni olajipart fojtogató szankciókat.  
Irán az atomalkuban vállalta, hogy kétharmadával csökkenti urándúsítási kapacitását, alacsony dúsítású uránkészleteinek 96 százalékát felszámolja, vagy másik országba szállítja, de engedélyezték neki, hogy továbbra is dúsíthasson uránt kutatási és fejlesztési célokra.

Neked ajánljuk