"Maga szerint ki a faszt érdekel Amerikában Ukrajna?" – kérdezte Mike Pompeo külügyminiszter egy újságírótól

  • narancs.hu
  • 2020. január 25.

Külpol

Az Iránról szóló kérdések után esze ágában sem volt Ukrajnáról szólni. Miközben a Trump ellen indított eljárás kulcskérdése Ukrajnára vonatkozik. Ehelyett az újságírót vizsgáztatta.

Mondjuk úgy, elragadtatta magát az Egyesült Államok külügyminisztere, miután a közszolgálati rádió riportere Iránról szóló kérdései után áttért Ukrajnára, azon belül is arról érdeklődött, miért rúgták ki tavaly májusban az amerikai nagykövetet. Mike Pompeo az interjút megszakította, majd irodájában kérdőre vonta Mary Louise Kellyt. Az újságírónő szerint a külügyminiszter káromkodással teletűzdelve vonta kérdőre, ugyan kit érdekel Amerikában Ukrajna – írja a 444.hu a The Guardian és a Huffpost cikke alapján.

(A diplomata felmentése egyébként szorosan összefügg a Trump ellen indított eljárással. Ukrajna elég fontos témává vált az amerikai politkában, hisz' Donald Trump épp az ukrán elnökkel folytatott telefonbeszélgetésben megejtett kérése áll az amerikai elnök elmozdítására irányuló eljárás középpontjában, aminek alapja, hogy az ukrán külpolitika szervezésekor személyes politikai érdekeit az ország érdekei fölé helyezte.)

Mary Loiuse Kelly a a közszolgálati rádió interjújában elsősorban arról érdeklődött volna Pompeónál, hogy miért rúgták ki az Egyesült Államok kijevi nagykövetét, illetve, hogy a külügyminiszter miért nem védte meg az impeachmenttel kapcsolatos eljárásba bevont munkatársait.

De elmondása szerint a tíz perc után félbeszakadt interjú után Pompeo nem csak káromkodva dühöngött az Ukrajnával kapcsolatos kérdésekért, de egy vaktérképet is behozatott, azt gyanítva, hogy az újságíró nem fogja tudni megmutatni Ukrajna helyét. A Cambridge-i Egyetemen végzett Kelly a külügyminiszter sejtését cáfolva rá tudott bökni Ukrajnára.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?