Az izraeli választási bizottság kizárt egy arab pártot a novemberi választásokból

  • Narancs.hu/MTI
  • 2022. szeptember 29.

Külpol

A Balad programja elutasítja Izraelt mint zsidó és demokratikus államot.

Az izraeli parlament, a kneszet választási bizottsága csütörtökön kizárta a Balad nevű palesztin nacionalista pártot a novemberi választásokból. A Háárec című újság hírportáljának értesülései szerint a Központi Választási Bizottság Gali Baharav-Miara főügyész tiltakozása ellenére döntött a kizárás mellett A főügyész engedélyezni akarta mindhárom arab párt, a Balad párt, az arab pártok Közös Listája, és Manszúr Abbász iszlám hagyományőrző Raám nevű pártjának indulását is. A Közös Lista és a Raám kizárását nem szavazta meg a bizottság.

A Balad a jelenlegi közvélemény-kutatások szerint nem éri el a 3,25 százalékos választási küszöböt, a párt vezetői azonban bejelentették, hogy fellebbeznek a határozat ellen. Beni Ganz védelmi miniszter Nemzeti Tábor nevű pártja támogatta a Balad eltiltását, miközben Jaír Lapid kormányfő centrista Van Jövő pártja és a Likud vezette ellenzéki – jobboldali-vallásos – tömb stratégiai okokból ellenezte ezt a lépést.

„Ez Ganz és Lapid azon kísérlete, hogy politikai igényeiknek megfelelően alakítsák az arab vezetést. Ez csakúgy, mint a korábbi kizárási kísérletek után, ezúttal sem fog működni” – nyilatkozta Szami Abu Sehadé, a Balad elnöke.

Azon az alapon kérte több párt a Balad kizárását, hogy pártprogramja elutasítja Izraelt mint zsidó és demokratikus államot, és ehelyett az összes polgárából álló állam létrehozását követeli. „A Balad politikai elképzelése egy palesztin állam Dantól Eilatig” – mondták Izrael legészakibb és legdélibb pontjaira utalva kérésük indoklásaként.

A korábbi években is megpróbálták már kizárni a Baladot, de a Legfelsőbb Bíróság rendre úgy döntött, hogy a párt „minden polgár államát” követelő programja nem elegendő ahhoz, hogy megakadályozza részvételét a választásokon.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk