Az új lengyel miniszterelnök szerint Varsó nem fogadja el a kétsebességes Európát

  • Narancs.hu/MTI
  • 2017. december 12.

Külpol

Európának pedig arra van szüksége, hogy visszatérjen a valódi értékekhez.

Miután Andrzej Duda lengyel elnök hétfőn kinevezte Mateusz Morawieckit miniszterelnöknek, kedden máris programbeszédet tartott a parlamentben. Ebben az új miniszterelnök semmi váratlan dolgot nem mondott, hiszen közölte, hogy „Európának arra van szüksége, hogy visszatérjen a valódi értékekhez, mert azok az értékek, amelyekről ma beszélnek, egyre gyakrabban a hagyományos értékek, a természetjog tagadását jelentik”.

Morawiecki közölte, hogy országa „az EU építésze” kíván lenni, és hozzá akar járulni a NATO és az EU tevékenységének összehangolásához, a visegrádi csoporton és a Három Tenger Kezdeményezésen belüli együttműködés „konszolidációjához”. Lengyelország fő szövetségesének az Egyesült Államokat nevezte.

Majd elmondta: Varsó nem fogadja el a kétsebességes Európát, nem fogadja el, hogy a földrészt jobb és rosszabb államokra osszák. „Nem akarjuk (...) az újbóli megosztást, egyesek lemaradását, nem egyezünk bele abba, hogy Európát jobb és rosszabb államokra osszák. A lengyel elem tökéletesen beleillik az európai puzzle-ba, de a nem megfelelő oldalról vagy erővel beilleszteni nem szabad.”

Orbán Viktor már köszöntötte is az új miniszterelnököt, és gratulált kinevezéséhez.

(MTI)

Neked ajánljuk