Betett a hőhullám, nagyon komoly hiány van dijoni mustárból

  • MTI/narancs.hu
  • 2022. szeptember 11.

Külpol

Háztartásonként legfeljebb egy üveggel lehet vásárolni Franciaországban. 

Franciaország élelmiszerboltjaiban alig kapni Burgundia fővárosának emblematikus termékét, a híres dijoni mustárt. "Háztartásonként egy üveg vásárolható" – áll a korlátozást jelző feliratok a polcokon.

A jóval az ukrajnai háború előtt jelentkező hiányt az a hőhullám váltotta ki, amely 2021-ben elpusztította a kanadai mustármagtermés mintegy felét. Az észak-amerikai ország, a világ elsőszámú mustármagtermesztője szállította Franciaországba a vetőmag 80 százalékát, a fennmaradó 20 százalékot teljes egészében Burgundiában termesztik.

"Nagyon fontos a hazai arányt növelni, hogy szembeszállhassunk a különböző országokat sújtó éghajlati kihívásokkal" – mondta az AFP francia hírügynökségnek Luc Vandermaesen, a mustármagtermesztőket és mustárgyártókat tömörítő Burgundiai Mustárszövetség (ABM) elnöke.

A dijoni mustármagtermesztés a középkor óta nagy hírnévnek örvend. A rovarkárok – amelyet a már betiltott vegyszerekkel nem lehetett felszámolni – elszaporodása azonban harmadára 12 ezer tonnáról 4000-recsökkentette a termést 2017 és 2021 között, holott az ágazat szükséglete 16 ezer tonna.

Júniusban felhívást intéztek a helyi termelőkhöz, hogy két és félszeresére, 4000 hektár helyett 10 ezerre növeljék a vetésterületet. A termelők motiválása érdekében több mint duplájára emelték a mustármag árát.

A felhívás meghallgatásra talált, a vetésterület meghaladta a tízezer hektárt, a termesztők száma 160-ról több mint 500-ra nőtt – mondta el Jérome Gervais, a Cote d'Or mezőgazdasági kamara mustárszakértője.

A polcokon tehát már októberben ott lesz a mustár, hála az idei burgundiai termésnek, majd 2023 elején teljesen megszűnik a hiány – mondta Luc Vandermaesen, a francia termelők pedig azt ígérték, hogy októberben ismét lesznek a francia áruházi polcokon dijoni mustáros üvegek. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Hóhelyzet van

  • narancs.hu
Csütörtök éjfélig az ország középső részén 5-15 cm-es vizes, tapadó hóréteg alakulhat ki. Tömegközlekedők, home office-osok előnyben.