Leállították a zaporizzsjai atomerőművet

Külpol

A leállításról szóló döntést biztonsági okokkal indokolták.

Lekapcsolták az energiahálózatról a zaporizzsjai atomerőművet, közölte vasárnap a létesítményt üzemeltető ukrán Enerhoatom. 

Este helyreállt az erőműben az áramellátás, így biztonságosan le tudták állítani a hatodik, utolsó működő reaktort is, amely az utóbbi három napban már csak az erőmű saját szükségleteit látta el, miután a létesítményt az ukrán hálózattal összekötő elektromos vezetékek az ágyúzások miatt súlyosan megrongálódtak.

A leállítást biztonsági okokkal magyarázzák.

A környéken az utóbbi hetekben sem csillapodtak a harcok az ukrán és az orosz erők között, a felek egymást vádolták a támadásokkal, pénteken a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség azt közölte, hogy a tüzérségi támadások tönkretették az erőmű mellett lévő Enerhodar infrastruktúráját, és növekvő veszélyt jelentenek az atomerőműre.

A zaporizzsjai atomerőművet az orosz erők márciusban, röviddel az Ukrajna elleni orosz támadás kezdete után foglalták el, de továbbra is ukrán személyzet üzemelteti.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk