Biden aláírta a fegyvertartást korlátozó törvényt

  • Narancs.hu/MTI
  • 2022. június 25.

Külpol

Megvizsgálják a fegyvert vásárló emberek előéletét az Egyesült Államokban, hogy kiszűrhessék azokat, akik közveszélyesek lehetnek.

Aláírta Joe Biden amerikai elnök a fegyverek birtoklásának és viselésének biztonságosabbá tételét célzó törvényt, amely a fegyvertartás korlátozását segítő, évtizedek óta a legfontosabb jogszabály az Egyesült Államokban.

Az elnök szombaton emelte törvényerőre aláírásával a jogszabályt, amelyet csütörtökön a szenátus, pénteken pedig a képviselőház is megszavazott. Ez elképzelhetetlennek tűnt a közelmúltban lőfegyverrel elkövetett tömeggyilkosságok előtt. Joe Biden maga sürgette a törvény kidolgozását, és abban részt vett mindkét nagy párt.

Az elnök történelmi vívmánynak nevezte a törvényt, amely szerinte sok életet fog megmenteni. Biden néhány órával azelőtt látta el kézjegyével a dokumentumot, hogy elindult volna két európai csúcstalálkozóra.

A két nagy párt közti kompromisszumok eredményeként megszületett, a megelőzési programokra és áldozatsegítésre 13 milliárd dollárt előirányzó törvény egyebek között vizsgálatnak veti alá a fegyvervásárlást tervezők előéletét, hogy kiszűrhessék közülük azokat, akik veszélyesek a társadalomra. Lehetővé teszi, hogy az egyes államok hatóságai indokolt esetben elkobozzák a már eladott fegyvereket, és nagyobb ellenőrzést igyekszik biztosítani az illegális fegyverkereskedelem ellen.

A törvénynek biztosan nem lesz egyszerű érvényt szerezni.

 

Az amerikai szabályozás szigorítását az elmúlt hónapok súlyos fegyveres ámokfutásai gyorsították fel. Csak májusban két tömeggyilkosságot követtek el lőfegyverekkel: egy texasi elemi iskolában 19 gyermek és 2 felnőtt halt meg, a New York állambeli Buffalóban pedig 10 színes bőrű halálos áldozata volt egy lövöldözésnek egy szupermarketben.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk