Elfoglalták az oroszok a rommá lőtt Szeverodonyecket

  • narancs.hu
  • 2022. június 25.

Külpol

A város civil lakói már csak az orosz megszállás alatt lévő területek felé menekülhetnek.

Véget ért az ukrajnai Szeverodonyeck május 29-e óta tartó ostroma, a kelet-ukrajnai várost elfoglalták az oroszok – tudósított a CNN a város katonai vezetőjének, Olekszandr Sztrijuknak a bejelentése alapján. 

Az ukrán tisztviselő úgy tudja, az orosz hadsereg már ki is nevezett egy parancsnokot a város élére, de sok mindent nem tudnak kezdeni a településsel, mert Szeverodonyeck szinte teljesen elpusztult.

Szeverodonyeck elestével az oroszok majdnem az egész Luhanszk régiót birtokba vehették.

Szerhij Hajdaj, aki a kelet-ukrajnai katonai erőket vezeti, azt mondta, azért vonultak ki ebből a városból, mert más ukrán területeken, ahol nincs elég katonájuk, napról napra nő a halottak száma. 

Szeverodonyeckben egyedül az Azot üzemet lövik még az orosz csapatok, de az oda behúzódott civilek is menekülnek. Most már csak az oroszok által megszáll vidékek felé szabad az útjuk.

 

 

Ukrajnai h?bor?

 
Ez a kép még június 9-én készült Szeverodonyeckben, és ukrán katona látható rajta. Fotó: MTI/AP/Olekszandr Ratusnyak
 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Önarckép feketével

  • - turcsányi -

Ha van igazság a földön, Bert Schneiderből hétcsillagos hollywoodi aranyifjú válik. Egy léha, semmirekellő alak a sztárjelöltek örökké vidám, szőke és bikinis karéjában, a nyitott tetejű sport Mercije oldalának támaszkodva, golfhoz öltözve néz el a távolba, s számolja Los Angeles mindig felhőtlen egén az angyalokat.

Kiszámolós

Ha Ed Sheerannek van harminc kamionja, hat pengető alakú óriáskivetítője, öt saját fejlesztésű looper pedálja a forgószínpad öt különböző pontján, és 135 percet játszik – saját állítása szerint – nagyjából 70 ezer embernek, akkor hány keringős lüktetésű balladát játszhat el?

Az egyedüli boldogság

  • Balogh Magdolna

A dán írónő (1917–1976) bő öt évtizeddel ezelőtt befejezett, 1967 és 1971 között írt ön­életrajzi trilógiája azt az utat mutatja meg, ahogyan egy szegény sorsú, munkáskörnyezetben felnőtt lányból ismert és népszerű, számos díjjal kitüntetett szerző válik.

Térerő

A modern nagyváros az ipari forradalom következménye; a korábbiaktól gyökeresen eltérő termelési struktúra nyomán alakult ki az a térszövet, amelyben az európai civilizáció máig élni, bár lassan inkább csak túlélni próbál.

A vasutasok kérték

Talán Stephenson óta nem fordult elő, hogy egy működő vasúttársaság arra biztatta volna utasait, hogy ne vegyék igénybe a szolgáltatásait.

Magyar western fűnyíróval

Ha azt mondom, vásári bábjáték, azt mondod, Vitéz László. És persze Kemény Henrik. A műfaj magyarországi történetének meghatározó alakjai máig ott állnak minden, e hagyományt követő előadás mögött.

Veszélyes álmok

  • Eörsi Mátyás

Mire gondol az olvasó, ha azt hallja: „Zöld, biztonságos, versenyképes”? Vagy ezt: „Helyreállítás, erő és a hovatartozás érzése”? Esetleg ezt: „Együtt. Ellen­álló. Európa.”?