Börtönre ítélték Ivo Sanader volt horvát kormányfőt

  • narancs.hu
  • 2020. november 13.

Külpol

Súlyos pénzek kötöttek ki a HDZ jobbközép párt „feketekasszájában”.

Nem jogerősen nyolc év börtönre ítélte egy horvát bíróság Ivo Sanader volt kormányfőt a Fimi Mediához kapcsolódó korrupciós ügyben, az előzetes letartóztatás ideje beleszámít a kiszabott szabadságvesztés-büntetésbe – közölte az N1 horvát hírcsatorna pénteken.

A horvát legfelsőbb bíróság 2015 októberében szüntette meg Sanader ellen az elsőfokú eljárást és perújrafelvételt rendelt el. A 2016-ban kezdődődött megismételt perben azzal vádolták a volt kormányfőt és tettestársait, hogy a közbeszerzési törvényeket megsértve, valós és fiktív megrendeléseken keresztül állami cégektől szereztek pénzt, amely Sanadernél vagy az akkor általa vezetett Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) nevű jobbközép párt „feketekasszájában” kötött ki, és a párt választási kampányainak finanszírozását szolgálta.

3 milliárdot sikkasztott

Az elsőfokú, nem jogerős ítélet szerint Sanader és két tettestársa összesen 70 millió kuna (3,3 milliárd forint) közpénzt sikkasztott el, ebből a HDZ kasszájába 8 millió kuna került.
Horvátország történetének egyik legjelentősebb korrupciós ügyében a hivatali hatalommal való visszaélésben és bűnszervezet kiépítésében bűnösnek talált Sanader mellett letöltendő börtönbüntetést kapott első fokon Mladen Barisic, a HDZ korábbi kincstárnoka és Branka Pavosevic pénztárnok is.

A HDZ-t „felelősnek” találta a testület, ezért 3,5 millió pénzbírság megfizetésére kötelezte, valamint 14,6 millió kuna értékben vagyonelkobzást rendelt el a párttal szemben. Sanadernek 15,8 millió kunát is vissza kell fizetnie, amennyiben jogerőre emelkedik az ítélet.

Már börtönben van

A volt kormányfő, aki börtönbüntetését tölti egy másik ügyben, nem vett részt az ítélethirdetésen, jelenleg egy gyógyfürdőben tartózkodik, rehabilitáción. A másik, Planinska néven elhíresült korrupciós perben 2019-ben a bíróság jogerősen 6 év börtönre ítélte. Az ügyben azzal vádolták, hogy kormányzása idején elősegítette egy magánkézben lévő zágrábi, Planinska utcai épület piaci értéknél drágább eladását az államnak, s részesült a törvénytelenül szerzett haszonból.

Sanadert a zágrábi megyei bíróság két másik perben, a Mol-INA- és Hypo Bank-ügyben indított eljárásban 2019-ben és 2018-ban háborús nyerészkedés, hivatali visszaélés és vesztegetés miatt nem jogerősen 6 és 2,6 év börtönre ítélte. (MTI)

Adja vagy nem adja?

A zágrábi megyei bíróság tavaly novemberben bűnösnek találta hivatali hatalommal való visszaélés, valamint kenőpénz elfogadásának bűntettében, és nem jogerősen 10 év börtönre ítélte Ivo Sanadert, aki 2003 végétől 2009 nyaráig Horvátország miniszterelnöke volt. A vádirat két feltételezett bűncselekményt egyesített.

Figyelmébe ajánljuk