Cihanouszkaja határozottabb nemzetközi szankciókat sürget Lukasenka ellen

  • narancs.hu
  • 2021. június 13.

Külpol

Szerinte a belarusz államfő csak a kényszerítő intézkedések és a gazdasági szankciók nyelvét érti.

Szvjatlana Cihanouszkaja fehérorosz ellenzéki vezető határozottabb nemzetközi szankciókat remél Aljakszandr Lukasenka államfő kormányával szemben. Az ellenzéki vezető szombaton Berlinben a Deutsche Welle német közszolgálati adónak azt mondta, hogy a tekintélyelvű Lukasenka csak a kényszerítő intézkedések és a gazdasági szankciók nyelvét érti.

Azt hangoztatta, hogy ezek az intézkedések választható mechanizmusok, és a szankcióknak maximálisan keménynek kell lenniük. Ezzel szemben a Fehéroroszországot célzó legutóbbi három európai uniós szankciócsomagnak szerinte inkább erkölcsi jellege van.

Cihanouszkaja jelenleg litvániai száműzetésben él. Sokan őt tartják a tavaly augusztus 9-i vitatott elnökválasztás győztesének, amely után Lukasenka ismét elnökké kiáltatta ki magát. Az Európai Unió már nem ismeri el Lukasenkát államfőként.

Az Európai Parlament csütörtökön további szankciókat sürgetett Fehéroroszországgal szemben. Büntetőintézkedéseket terveznek a nyersolaj-feldolgozás és más ipari ágazatok ellen.

Mint ismert, a fehérorosz hatóságok május 23-án vették őrizetbe vették a 26 éves Raman Prataszevicset, a szélsőségesnek nyilvánított NEXTA Telegram-csatorna volt főszerkesztőjét és orosz állampolgárságú barátnőjét, Szofija Szapegát, miután pokolgépes fenyegetésre hivatkozva leszállásra kényszerítették a minszki repülőtéren a Ryanair ír légitársaság Athén-Vilnius útvonalon közlekedő repülőgépét, amelyen utaztak. A történtek nagy nemzetközi felháborodást váltottak ki, az Európai Unió újabb szankciókat vetett ki a minszki vezetésre.

A fehérorosz légitársaságok múlt szombat óta nem repülhetnek az unió légterében.

(MTI)

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk