Eddig a második orosz offenzíva is kudarc

  • narancs.hu
  • 2022. május 15.

Külpol

A Kaviár és kalasnyikov blog szerint a háború még sokáig tart, mert az ukránok sem elég erősek ahhoz, hogy megnyerjék. 

„Minden jel arra utal, hogy az Ukrajna ellen indított orosz háború második szakasza is kudarccal végződik: hiába csoportosította át erőit a Kreml Kelet- és Dél-Ukrajnába, a tervezettnél jóval lassabb az előrenyomulás, és egyes helyeken az ukránok sikeres ellenakciókat indítottak. Ez viszont azt vetíti előre, hogy a háború még sokáig tart, és gyorsan nő az áldozatok száma, ugyanis az ukránok sem elég erősek a háború megnyeréséhez” – írja a HVG Kaviár és kalasnyikov című blogja.

A szerző hivatkozik a brit hírszerzős jelentésére, amely szerint a február 24-én indított háborúban az orosz hadsereg elveszítette a támadásban részt vevő szárazföldi erők egyharmadát, a támadó félnek eddig 40-50 ezer halottja és harcképtelen sebesültje lehet. 

A vasárnapi hadijelentések szerint – amelyeket független forrásból nem lehet hitelesíteni – az orosz hadsereg „legalább száz ukrán nacionalistával végzett Donbaszban”. Az ukrán hadvezetés pedig elismerte, hogy az orosz hadsereg a veszteségei dacára előrenyomult Liman, Szeverodonyeck, Avdiivka és Kurahiv térségében, az ukrán katonák viszont ellentámadást indítottak Izjum településnél, és kilőttek 8 orosz tankot, 5 tüzérségi egységet és több drónt. 

„A lassú előrehaladás és a britek által is súlyosnak tartott veszteség pedig azt jelenti, hogy a »különleges katonai akció« második szakasza is kudarccal ér véget. Az első etapban az oroszok – még ha ma már nem is vallják be – valószínűleg Ukrajna területének több mint a felét el akarták foglalni: a Dnyeper-folyótól keletre lévő térséget és Kijevet, a fővárost, hogy menekülésre kényszerítsék a Kreml által »neonácinak és fasisztának« tartott politikai és katonai vezetést, Volodimir Zelenszkij államfővel az élen. A második szakasznak a Donyec-medence elfoglalása és Ukrajna tengertől való teljes elzárása lett volna a célja, úgy, hogy a délen támadó orosz egységek folyosót hoztak volna létre Oroszország, a Krím, valamint az oroszpárti szakadárok kezén lévő, Moldovához tartozó Dnyeszter menti Köztársaság között. Szemmel láthatóan ez sem sikerült” – állapítja meg a Kaviár és kalasnyikov. Az oroszok ereje azzal, hogy sorköteleseket hívnak be az elveszített, nagyrészt hivatásos katonák helyére, nem fog jelentősen nőni. Az ukránok viszont így is hátrányban vannak, a hadvezetésük által bejelentett ellentámadások kisebb jelentőségűek, mint az orosz támadók eredményei, helyzeti előnyük abból fakad, hogy védekeznek, és ilyen körülmények között a támadó fél vesztesége mindig nagyobb. Ez a helyzet pedig nem vezet egyhamar békéhez.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk

Elszáll az Orion

„A témáról eddig még nem született átfogó kiállítás, amely ennyire komplex módon mutatná be a két háború közötti, metropolisszá nőtt Budapest világát” – olvasható a Magyar Nemzeti Galéria beharangozójában, ami alapján az intézmény nyári tárlata éppúgy lehet két­élű nosztalgiával átszőtt szemfényvesztés, mint az urbanizáció kelléktárának tételes feldolgozása történelmi tanulságokkal.

Zuhanástörténetek

„A Felfelé zuhanásban Kadarkai Endre a magyar popkulturális ikonok történeteit járja körül, akiknek életútja valamilyen tragikus fordulat kapcsán mélyzuhanást vett” – halljuk a nemrégiben indult riportsorozat bevezetőjében. Ígéretes felütés, de rejt magában rizikót. Rögtön a kérdés: mit is jelent egyáltalán az, hogy valaki „magyar popkulturális ikon”?

Élet, nagyság

Rengeteg kraft, nyitottság és bátorság van a szakmában, még a bérletrendszerben működő vidéki kő bábszínházakban is. Ám az erős mezőnyben is kiemelkedő volt a Free­szfe két előadása a Magyarországi Bábszínházak 15. Találkozóján, a nyolcéves kortól ajánlott A halhatatlanságra vágyó királyfi és a leginkább felnőtteknek, esetleg középiskolásoknak szánt Mundstock úr.

Az akasztott ember égő háza

Magyarországon a katolikus papság minden évben, Szent Miklós napján felszenteli a pálinkát. Magyarországon a miniszterelnök úgy akar újabb szavazókat felcsípni, hogy pálinkázós fotókat publikál magáról. A pálinka hungarikum, a hungarikum meg valamiféle pecsét, mely azt hivatott garantálni, hogy az illető produktum a földi javak legkiválóbbika, amelyet csak nekünk teremtett nagy jókedviben a szent atyaúristen.

Lendületből

Vasárnap több mint 50 településen pótolták a veszélyhelyzet miatt elmaradt időközi önkormányzati választásokat. Összesen 74 különböző választást tartottak, számos helyen ugyanis párhuzamosan lehetett voksolni polgármesterjelöltekre és egyéni képviselőjelöltekre. A választások többsége pártpolitikai szempontból érdektelen volt, mert csak független jelöltek indultak. Ahol viszont versenybe szálltak a pártok, ott elég egyértelmű kép rajzolódott ki az ellenzék folytatódó vesszőfutásáról és a Fidesz egyre nyomasztóbb fölényéről.

Jogfosztás után

Az amerikai legfelsőbb bíróság döntésével egyik napról a másikra illegálissá vált az abortusz jó néhány tagállamban, rövidesen pedig akár az államok felében lehet tiltott vagy erősen korlátozott ez a jog. Sokan attól félnek, hogy ez csak a kezdet: az eddig a tagállami jogköröket hangsúlyozó abortuszellenesek immár országos tiltást szeretnének, miközben más jogok is veszélybe kerülhetnek.

Együtt egymás ellen

Egy időben tartják 2024-ben az önkormányzati és az európai parlamenti választásokat, ami tovább bonyolítja az ellenzék helyzetét. Vannak olyan polgármesterek, akik szerint minthogy eddig is nehezített pályán mozogtak, ezt a helyzetet is kezelni lehet majd.

„Még nem látott várost”

Ha egyszerre tartják az EP- és az önkormányzati választásokat, az ellenzéknek nyár végére ennek megfelelő választási stratégiát kell kidolgoznia. Csárdi Antal LMP-s képviselővel beszélgettünk még a fővárosi terek államosításáról, a költségvetésről, az extraprofitadóról és Hadházy Ákosról is.