Zelenszkij Mariupolban rendezné a következő Eurovíziós Dalfesztivált

  • narancs.hu
  • 2022. május 15.

Külpol

Szombat este az ukrán Kalush Orchestra folk-rap együttes nyerte a dalversenyt, így a rendezés joga Ukrajnáé.

Mindent megtesznek azért, hogy a következő Eurovíziós Dalfesztivált a most épp orosz ostrom alatt álló Mariupolból lehessen közvetíteni – írta Telegram-oldalán Volodimir Zelenszkij.

Az ukrán elnök ezt azután ígérte meg, hogy szombat este az Eurovíziós Dalfesztivált az ukrán folk-rap együttes, a Kalush Orchestra nyerte meg, ezzel a dallal

A mostani verseny döntőjét Torinóban rendezték meg, a HVG azt írja, a Stefania című dal 631 ponttal végzett az élen, megkérdőjelezhetetlen győzelmet aratva az Egyesült Királyság versenyzője, Sam Ryder Space Man című dala, valamint a spanyol Chanel Terrero SloMo című száma előtt. Az ukrán együttes különleges engedéllyel hagyhatta el a háborúban álló országot, hogy részt vehessen a versenyen, amelyről egyébként Oroszországot kitiltották, épp a háború miatt. 

A 24.hu beszámolója kitér arra, hogy dalverseny eredményét a nemzeti zsűrik döntése és a közönségszavazás együttes eredménye adja. A zsűrik döntése alapján a legjobb a brit dal volt, az ukrán a negyedik, a közönségszavazás azonban – ahogyan az várható volt – demonstrálta az európai közvélemény kiállását Ukrajna mellett. A zenekar egyik énekese, miután előadták a versenydalt, azt kérte a nézőktől, hogy segítsenek Ukrajnán, Mariupolon, az Azovsztalon.

 

„Bátorságunk lenyűgözi a világot, zenénk meghódítja Európát! Jövőre Ukrajna ad otthont az Eurovíziónak, története során már harmadszor. És hiszem, hogy nem utoljára. Biztos vagyok benne, hogy az ellenséggel vívott csatában sincs messze a győzelmi akkordunk” – ezt írta Zelenszkij, aki szerint pont úgy nyerik majd meg a háborút, mint a dalversenyt.

Korábban híre ment, hogy orosz hekkerek meg akarják akadályozni, hogy az ukrán dalra lehessen szavazni. Ezek szerint az orosz hekkerek befolyása sem terjed ki mindenre.

Magyar versenyző már 2020-ban sem vett részt a dalversenyen.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk

Elszáll az Orion

„A témáról eddig még nem született átfogó kiállítás, amely ennyire komplex módon mutatná be a két háború közötti, metropolisszá nőtt Budapest világát” – olvasható a Magyar Nemzeti Galéria beharangozójában, ami alapján az intézmény nyári tárlata éppúgy lehet két­élű nosztalgiával átszőtt szemfényvesztés, mint az urbanizáció kelléktárának tételes feldolgozása történelmi tanulságokkal.

Zuhanástörténetek

„A Felfelé zuhanásban Kadarkai Endre a magyar popkulturális ikonok történeteit járja körül, akiknek életútja valamilyen tragikus fordulat kapcsán mélyzuhanást vett” – halljuk a nemrégiben indult riportsorozat bevezetőjében. Ígéretes felütés, de rejt magában rizikót. Rögtön a kérdés: mit is jelent egyáltalán az, hogy valaki „magyar popkulturális ikon”?

Élet, nagyság

Rengeteg kraft, nyitottság és bátorság van a szakmában, még a bérletrendszerben működő vidéki kő bábszínházakban is. Ám az erős mezőnyben is kiemelkedő volt a Free­szfe két előadása a Magyarországi Bábszínházak 15. Találkozóján, a nyolcéves kortól ajánlott A halhatatlanságra vágyó királyfi és a leginkább felnőtteknek, esetleg középiskolásoknak szánt Mundstock úr.

Az akasztott ember égő háza

Magyarországon a katolikus papság minden évben, Szent Miklós napján felszenteli a pálinkát. Magyarországon a miniszterelnök úgy akar újabb szavazókat felcsípni, hogy pálinkázós fotókat publikál magáról. A pálinka hungarikum, a hungarikum meg valamiféle pecsét, mely azt hivatott garantálni, hogy az illető produktum a földi javak legkiválóbbika, amelyet csak nekünk teremtett nagy jókedviben a szent atyaúristen.

Lendületből

Vasárnap több mint 50 településen pótolták a veszélyhelyzet miatt elmaradt időközi önkormányzati választásokat. Összesen 74 különböző választást tartottak, számos helyen ugyanis párhuzamosan lehetett voksolni polgármesterjelöltekre és egyéni képviselőjelöltekre. A választások többsége pártpolitikai szempontból érdektelen volt, mert csak független jelöltek indultak. Ahol viszont versenybe szálltak a pártok, ott elég egyértelmű kép rajzolódott ki az ellenzék folytatódó vesszőfutásáról és a Fidesz egyre nyomasztóbb fölényéről.

Jogfosztás után

Az amerikai legfelsőbb bíróság döntésével egyik napról a másikra illegálissá vált az abortusz jó néhány tagállamban, rövidesen pedig akár az államok felében lehet tiltott vagy erősen korlátozott ez a jog. Sokan attól félnek, hogy ez csak a kezdet: az eddig a tagállami jogköröket hangsúlyozó abortuszellenesek immár országos tiltást szeretnének, miközben más jogok is veszélybe kerülhetnek.

Együtt egymás ellen

Egy időben tartják 2024-ben az önkormányzati és az európai parlamenti választásokat, ami tovább bonyolítja az ellenzék helyzetét. Vannak olyan polgármesterek, akik szerint minthogy eddig is nehezített pályán mozogtak, ezt a helyzetet is kezelni lehet majd.

„Még nem látott várost”

Ha egyszerre tartják az EP- és az önkormányzati választásokat, az ellenzéknek nyár végére ennek megfelelő választási stratégiát kell kidolgoznia. Csárdi Antal LMP-s képviselővel beszélgettünk még a fővárosi terek államosításáról, a költségvetésről, az extraprofitadóról és Hadházy Ákosról is.