Zelenszkij Mariupolban rendezné a következő Eurovíziós Dalfesztivált

  • narancs.hu
  • 2022. május 15.

Külpol

Szombat este az ukrán Kalush Orchestra folk-rap együttes nyerte a dalversenyt, így a rendezés joga Ukrajnáé.

Mindent megtesznek azért, hogy a következő Eurovíziós Dalfesztivált a most épp orosz ostrom alatt álló Mariupolból lehessen közvetíteni – írta Telegram-oldalán Volodimir Zelenszkij.

Az ukrán elnök ezt azután ígérte meg, hogy szombat este az Eurovíziós Dalfesztivált az ukrán folk-rap együttes, a Kalush Orchestra nyerte meg, ezzel a dallal

A mostani verseny döntőjét Torinóban rendezték meg, a HVG azt írja, a Stefania című dal 631 ponttal végzett az élen, megkérdőjelezhetetlen győzelmet aratva az Egyesült Királyság versenyzője, Sam Ryder Space Man című dala, valamint a spanyol Chanel Terrero SloMo című száma előtt. Az ukrán együttes különleges engedéllyel hagyhatta el a háborúban álló országot, hogy részt vehessen a versenyen, amelyről egyébként Oroszországot kitiltották, épp a háború miatt. 

A 24.hu beszámolója kitér arra, hogy dalverseny eredményét a nemzeti zsűrik döntése és a közönségszavazás együttes eredménye adja. A zsűrik döntése alapján a legjobb a brit dal volt, az ukrán a negyedik, a közönségszavazás azonban – ahogyan az várható volt – demonstrálta az európai közvélemény kiállását Ukrajna mellett. A zenekar egyik énekese, miután előadták a versenydalt, azt kérte a nézőktől, hogy segítsenek Ukrajnán, Mariupolon, az Azovsztalon.

 

„Bátorságunk lenyűgözi a világot, zenénk meghódítja Európát! Jövőre Ukrajna ad otthont az Eurovíziónak, története során már harmadszor. És hiszem, hogy nem utoljára. Biztos vagyok benne, hogy az ellenséggel vívott csatában sincs messze a győzelmi akkordunk” – ezt írta Zelenszkij, aki szerint pont úgy nyerik majd meg a háborút, mint a dalversenyt.

Korábban híre ment, hogy orosz hekkerek meg akarják akadályozni, hogy az ukrán dalra lehessen szavazni. Ezek szerint az orosz hekkerek befolyása sem terjed ki mindenre.

Magyar versenyző már 2020-ban sem vett részt a dalversenyen.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk