Egy darabja miatt tartóztattak le egy színházi rendezőt Oroszországban

  • Narancs.hu/MTI
  • 2023. május 5.

Külpol

A darab íróját is felelősségre vonják, az alkotókat akár hét év börtönre is ítélhetik. 

Két hónapra előzetes letartóztatásba helyezte pénteken egy moszkvai bíróság Jevgenyija Berkovics orosz színházi rendezőt, akit azzal gyanúsítanak, hogy egyik – díjnyertes – darabjával a terrorizmust mentegeti – jelentette a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

A 38 éves rendezőt csütörtökön állította elő a rendőrség a vitatott darab szerzőjével, Szvetlana Petrijcsukkal együtt. A 43 éves drámaíró letartóztatásáról később döntenek, de az alkotókat végül akár hét év börtönre is ítélhetik.

Az ügyészek szerint a Finyiszt, a bátor sólyom című, 2020-ban bemutatott darab sérti az orosz törvényeket és igazolja a terrorizmust.  

A színdarab olyan orosz nőkről szól, akik engednek az interneten a terroristák csábításának, és Szíriába utaznak, hogy férjhez menjenek az Iszlám Állam harcosaihoz. A darabban kizárólag nők szerepelnek. A darabot az ítélet után Rigából működő független orosz lap, a Meduza közzé is tette, ha valaki szeretné elolvasni oroszul

A Novaja Gazeta című lap aláírásgyűjtésbe kezdett a két nő kiszabadítása érdekében. Kszenyija Szobcsak színikritikus szerint a hatóságok teljesen félreértik a darabot, annak üzenete ugyanis kifejezetten a terrorizmus ellen szól.

A színdarab tavaly az Arany Maszk színházi fesztiválon nyerte el két kategóriában is az azonos nevű díjat, míg Berkovicsot a legjobb rendező Arany Maszk-díjára jelölték.

Jevgenyija Berkovics egyik tanítványa és munkatársa Kirill Szerebrennyikov nemzetközileg ismert rendszerbíráló rendezőnek, akit sikkasztás címén bebörtönöztek Oroszországban, s aki szabadulása óta németországi száműzetésben él. 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk