Egy segélyszervezet hét munkatársa halt meg egy gázai légicsapásban

Külpol

Élelmiszerszállítmányt juttattak el Gázába. Az áldozatok között vannak a szervezet lengyel, ausztrál, brit, amerikai-kanadai és palesztin munkatársai.

A World Central Kitchen (WCK) nonprofit segélyszervezet azt közölte, hogy

több munkatársa vesztette életét egy izraeli légicsapásban a Gázai övezetben hétfőn a késői órákban.

A Times of Israel izraeli lap szerint a támadás Deir al-Balah-tól délre ért egy járművet, és több külföldi, köztük Lengyelországból, Ausztráliából és Nagy-Britanniából érkezett segélymunkás, valamint a jármű palesztin sofőrje voltak az áldozatok között.

A WCK honlapján azt írta, hogy a Gázába humanitárius élelmiszerszállítmányt eljuttató segélycsapatának hét tagja halt meg az izraeli hadsereg (IDF) támadásában. Közleményük szerint a halálos áldozatok között vannak a szervezet lengyel, ausztrál, brit munkatársai, valamint egy amerikai-kanadai állampolgár és egy palesztin.

Ez tragédia. A humanitárius segélymunkások és a civilek sohasem lehetnek célpontok"

– hangsúlyozta a segélyszervezet.

Az IDF hétfőn este a Telegramon jelentette be, hogy vizsgálatot indítanak a "tragikus incidens" körülményeinek felderítésére. A közleményben hozzáfűzték, hogy az IDF támogatja és segíti a humanitárius segélyek biztonságos eljuttatását, és szorosan együttműködik a WCK-val is.

Anthony Albanese ausztrál miniszterelnök kedden megerősítette, hogy halálos áldozatok egyike egy ausztrál segélymunkás volt, és hangsúlyozta hogy Canberra a történtek felderítését és "teljes elszámoltatást" követel. Albanese közölte, hogy az ausztrál külügyminisztérium bekérette az izraeli nagykövetet "a tragédia ügyében, amelynek nem szabadott volna megtörténnie".

A WCK a Ciprusról Gázába indult segélyszállítmányok eljuttatásában és szétosztásában vett részt. Hétfőn három segélyszállító hajó érkezett a gázai partokhoz mintegy 400 tonna élelmiszerrel és más ellátmánnyal a segélyszervezet és az Egyesült Arab Emírségek szervezésében. Ez volt a csoport második humanitárius szállítmánya az elmúlt egy hónap alatt Gázába. Az izraeli hadsereg mindkét szállítmány koordinálásában részt vett.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk