Egyneműek is lehetnek élettársak Romániában 
KepernyUfoto_2017-08-12_-_17.12.41.png

Egyneműek is lehetnek élettársak Romániában 

  • MTI
  • 2018. október 31.

Külpol

Az élettársi kapcsolat bejegyzését lehetővé tevő törvénytervezetet terjesztettek kormánypárti és ellenzéki képviselők a román parlament elé.

Mindezt néhány héttel azután, hogy az alacsony részvétel miatt érvénytelenül zárult a férfi és nő házasságán alapuló családfogalom alkotmányba iktatásáról rendezett népszavazás. A jogszabály alapján az azonos, illetve különböző nemű párok is közjegyzői nyilatkozattal tehetik hivatalossá élettársi kapcsolatukat, amennyiben mindketten nagykorúak, legalább egyikük román állampolgár és egyikük sincs házastársi vagy bejegyzett élettársi kapcsolatban mással.
Az élettársi szerződés a házastársakéval megegyező jogokat biztosít a felek számára társadalombiztosítási és örökösödési ügyekben, de az azonos nemű párok esetében kizárja a gyermekek örökbefogadását.

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.