Elege lett Amerikának Donald Trumpból?
donald_trump_flag_top_story_lead.jpg

Elege lett Amerikának Donald Trumpból?

  • narancs.hu
  • 2018. október 31.

Külpol

A november 6-i választás tétje nem kicsi: lesz-e erős kongresszusi ellenpont Trumppal szemben elnöki ciklusának második felére? Ajánló az e heti Magyar Narancsból.

Fivethirtyeight három modellt készített a választások előrejelzésére: ezek szerint a demokrata többség esélye 75–85 százalék körüli, ami egyértelmű fölény, de 2016 egyik fő tanulsága az, hogy semmiképpen sem szabad ezt a biztossal összekeverni (akkor az utolsó előrejelzés 70 százalék körüli valószínűséget mutatott Hillary Clinton győzelmére).

Körzetekre lebontva ez azt jelenti, hogy miközben 205–210 helyen biztosan vagy valószínűleg (legalább 75 százalékos eséllyel) demokrata siker lesz, a republikánusok csak 180–185 körzetet érezhetnek a magukénak. 
A nagy kérdés a maradék, mintegy 45–50 körzet sorsa. Ezekben várhatóan rendkívül szoros lesz az eredmény, így a végkimenetel a szűk republikánus többségtől a valódi kék hullámot jelentő demokrata tarolásig terjedhet. Az viszont a demokratáknak kedvez, hogy a billegő körzetek jelentős része „Romney–Clinton-körzetnek” számít, azaz olyan területnek, ahol hat éve még Mitt Romney nyert, de két éve már Hillary Clinton – ezek általában jobb módú, elővárosi környékek, amelyek hagyományosan republikánus többségűek, de Trump személye inkább ellenérzést vált ki belőlük. Ezeken a helyeken (pl. Kalifornia-48, New Jersey-7 – lásd táblázatunkat az izgalmas versenyekről) a hivatalban lévő republikánus politikusok komoly dilemmával néznek szembe: hogyan határolódjanak el úgy az elnöktől, hogy közben ne vívják ki a pártjuk jobbszárnyának a haragját?

Döntő lehet, hogy a jómódú elővárosok magasan kvalifikált női szavazói egyre inkább pártolnak el a republikánusoktól.

Magyar vonatkozások

A magyar kormány szempontjából kedvező lenne több, velük jó kapcsolatot ápoló kongresszusi tag megválasztása, de erre kevés az esély. Sőt, az egyik leginkább veszélyben lévő jelenlegi republikánus képviselő éppen az a kaliforniai Dana Rohrabacher, aki a magyar kormány kevés elkötelezett barátja közé tartozik, most viszont más kaliforniai republikánusokhoz hasonlóan aggódhat a helyéért. Az ő körzetéhez hasonlóan „Romney–Clinton-körzet” New Jersey 7. körzete, ahol a demokrata Tom Malinowski a hivatalban lévő republikánus képviselő kihívója. Malinowski többek között a demokráciáért és emberi jogokért is felelős helyettes külügyi államtitkár volt az Obama-kormányzatban, ebben a minőségében pedig többször bírálta a magyarországi állapotokat. Feltehetőleg kongresszusi képviselőként sem lenne közömbös a téma iránt.

Eleni Kounalakis volt budapesti nagykövetről lehet tudni, hogy nincs jó véleménye a demokrácia itthoni alakulásáról. Kounalakis ellenfele Kalifornia sajátos előválasztási szabályai miatt egy másik demokrata, Ed Hernandez, köztük szoros verseny várható.

A teljes cikket a héten megjelenő Magyar Narancsban olvashatják. Előfizetésre és digitális vásárlásra itt van lehetőség.

Magyar Narancs

A digitális Magyar Narancs digitális olvasójának a digitális olvasáshoz szüksége lesz a DIMAG Reader letöltésére. A digitális példányok a következő platformokon érhetők el online és offline is: Iphone/Ipad (iOS), Google Android, PC. Fizessen elő egy évre, fél évre, negyedévre, egy hétre!

Figyelmébe ajánljuk