Elfogadta az uniós biztos a meghívást, megnézi Magyarországon a határkerítést

  • narancs.hu
  • 2024. május 26.

Külpol

A pénzügyminiszter szerint túl sokat költünk határvédelemre, itt az ideje, hogy az unió is beszálljon. 

Elfogadta Johannes Hahn uniós költségvetési biztos Vagra Mihály pénzügyminiszter meghívását: június második felében Magyarországra látogat – írja az Index

Varga még decemberben írt levelet a biztosnak, amelyben azt kérte, az Európai Unió járuljon hozzá nagyobb mértékben a határvédelmi kiadásokhoz. A pénzügyminiszter levelében azt írta, „a fokozódó migrációs nyomás” miatt Magyarország a bevándorlás kezdete óta 1,6 milliárd eurót költött a schengeni övezet határának megerősítésére az ország déli részén.

A miniszter most azt nyilatkozta, Brüsszelben is kezd kínos lenni, hogy Magyarország saját pénzből finanszírozza a közös uniós határ védelmét. „Magyarország az Európai Unió leghatékonyabb határvédelmét állította fel a déli határnál, az erre fordított kiadásaink meghaladják a 700 milliárd forintot – miközben az uniós hozzájárulás mértéke ennek csupán néhány százaléka” – tette hozzá Varga. Úgy látja, a biztos látogatása az első lépés abba az irányba, hogy az EU nagyobb szerepet vállaljon a határvédelmi költségeinkből.

A hvg.hu emlékeztet, tavaly ősszel több esetben az ország belső területein, köztük Budapesten a korábbinál nagyobb számban tartóztattak fel bevándorlókat a hatóságok. Az idei rendőrségi statisztikák szerint összesen 1161 esetben intézkedtek illegális bevándorlókkal szemben a hatóságok. Tavaly az év utolsó néhány hetét leszámítva – amikor hirtelen gyakorlatilag lenullázódott az ilyen esetek száma a statisztikában – minden héten több ezer intézkedést regisztráltak. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk