Emmanuel Macron a "nacionalista lepra" veszélyeire figyelmeztetett

  • MTI/narancs.hu
  • 2018. november 1.

Külpol

A francia elnököt a két világháború közti időkre emlékeztetik a mai folyamatok.

Emmanuel Macron francia államfő "tisztánlátásra" és "ellenállásra" szólított fel a "nacionalista lepra" erősödésével szemben, amely miatt a jelenlegi európai politikai helyzet a két világháború közötti időszakra emlékeztet.

"A félelmek, a nacionalista befelé fordulás és a gazdasági válság következményei miatt megosztott Európában szinte módszeresen látjuk megjelenni mindazt, ami az első világháború utáni Európa életét meghatározta az 1929-es válságig" – mondta a francia elnök az Ouest-France című francia regionális lapban csütörtökön megjelent interjúban. "Józanul, tisztán kell látni, tudni, hogyan tudunk ellenállni demokratikus és köztársasági erőt képviselve" – tette hozzá.

Macron és Orbán az Európai Tanács ülésén

Macron és Orbán az Európai Tanács ülésén

Fotó: Stephanie Lecocq / MTI/EPA

Emmanuel Macron vasárnaptól egy héten át 11 kelet- és észak-franciaországi megyében végiglátogatja a legfontosabb első világháborús emlékhelyeket.

A körút során a köztársasági elnök saját bevallása szerint "nem egyszerűen szembe akar nézni a történelemmel". "A megemlékezésen túl szeretném megérteni ennek a történetnek a tanulságait. Ez ünnepi, emlékezési és a jövőnek szóló üzenet" – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy "szuverénebb és multilaterálisabb Európára" van szükség.

"Európa veszéllyel néz szembe: a nacionalista lepra miatti szétesés és a külső hatalmak közti hánykolódás veszélyével. Azaz azzal a veszéllyel, hogy elveszti szuverenitását. Ami azt jelenti, hogy biztonsága az amerikai döntésektől és azok változásaitól függ, Kína egyre inkább jelen van az alapvető infrastruktúráiban, Oroszországot időnként megkísérti a manipulálás, a nagy pénzügyi érdekek és a piacok pedig sokszor nagyobb helyet foglalnak el, mint amit az államok képesek betölteni" – mondta.

Figyelmébe ajánljuk