Erdogan szerint ő vezet, az ellenzék szerint a kormány akadályozza a feldolgozást

  • Narancs.hu/MTI
  • 2023. május 15.

Külpol

Egyre valószínűbb, hogy lesz második fordulója a török választásnak. 

Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfő hajnalban Ankarában azt mondta, hogy egyértelműen vezet a vasárnap tartott államfő- és parlamenti választás részeredményei alapján. Az ellenzék szerint a kormányoldal számos szavazóhelyiségben folyamatosan újraszámláltatja a szavazatokat, így akadályozva a feldolgozást.

Erdogan a kormányzó, iszlamista-konzervatív Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) székháza erkélyéről az épület előtt összegyűlt követőihez szólva kijelentette:

„azzal együtt, hogy a végeredmény még nem biztos, egyértelműen vezetünk”.

Jelezte, hogy a belföldi és a külföldi szavazatok összeszámlálása még egy kis időt igénybe vesz.

 
Recep Tayyip Erdogan török elnök, a kormányoldali pártszövetségnek, a Nép Szövetségének elnökjelöltje beszél támogatóihoz az Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) ankarai székházának erkélyéről, mellette a felesége, Emine Erdogan a török parlamenti és elnökválasztás éjszakáján, 2023. május 15-én.
Fotó: Necati Savas / MTI/EPA/Necati Savas
 

A török elnök beszédében úgy vélekedett, hogy az ellenzék megpróbálja átverni az embereket, mondván, hogy ők állnak az élen. Hozzátette: 2,6 millió vokssal többet kapott, mint Kemal Kilicdaroglu legfőbb ellenzéki elnökjelölt, és szerinte a végeredménnyel ez a különbség sokkal inkább nőni fog. Erdogan reményét fejezte ki, hogy megszerzi a szavazatok 50 százalékát plusz egy voksot, és az elnökválasztás az első fordulóval le is zárul. Hangsúlyozta, hogy a Nép Szövetsége elnevezésű kormányoldali pártszövetség láthatóan magának tudhatja a többséget a parlamentben.

Kilicdaroglu hajnali sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy Erdogan nem tudta elérni a várt eredményt. A társadalomban a változtatás igénye meghaladja az 50 százalékot - húzta alá. Hangoztatta, hogy ha lesz második forduló, biztosan győzni fog, és demokráciát hoz az országba.

Kilicdaroglu egy másik hajnali sajtótájékoztatóján rámutatott, hogy a kormányoldali összefogás pártjai számos olyan szavazóhelyiségben, ahol az ellenzéki voksok lehetnek többségben, megvétózzák, és folyamatosan újraszámoltatják az eredményt.

Ankarában 300, Isztambulban 783 helyszínen ez a helyzet, és van, ahol már 11-szer számoltatták újra a szavazatokat

– mondta, arra szólítva fel a kormányoldalt, hogy ne akadályozza a népakarat érvényesülését.

 
 
Kemal Kilicdaroglu, a török ellenzéki Köztársasági Néppárt (CHP) elnöke, egy hatpárti ellenzéki pártszövetség elnökjelöltje a párt ankarai székházában tartott sajtóértekezleten a török parlamenti és elnökválasztás éjszakáján, 2023. május 14-én.
Fotó: Manuel de Almeida / MTI/EPA/LUSA/Manuel de Almeida
 

Az Anadolu török állami hírügynökség által közölt adatok szerint 99,31 százalékos feldolgozottság mellett Erdogan 49,41 százalékkal áll az élen az elnökválasztáson. Kilicdaroglu 44,96 százalékkal a második. A fennmaradó néhány százalékon két másik jelölt osztozik.

Ha az elnökválasztáson egyik jelölt sem szerzi meg az abszolút többséget, két hét múlva második fordulót kell tartani a legjobban szereplő két jelölt részvételével. A parlamenti választáson a kormányoldali pártszövetség, a Nép Szövetsége jelenleg 49,34 százalékot tudhat magáénak, ami 266 mandátumot jelentene a 600 fős törvényhozásban. A legnagyobb, Kilicdaroglu és pártja, a Köztársasági Néppárt (CHP) vezette ellenzéki pártszövetség, a Nemzet Szövetsége pillanatnyilag 35,15 százalékkal 169 mandátumot szerezne a parlamentben.

A második legjelentősebb ellenzéki összefogás, a Munka és Szabadság Szövetsége, amely nagyrészt a kurdbarát képviselőjelölteket tömöríti, jelenleg a voksok 10,52 százalékával és 62 mandátummal számolhat. A parlamenti választás egyfordulós volt.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk