Egy doboz ürüléket küldtek a varsói magyar nagykövetségre

  • narancs.hu
  • 2023. május 15.

Külpol

A magyar kormány nem foglalt egyértelműen állást az Ukrajna elleni orosz invázió ügyében, ez pedig éreztette hatását a lengyel-magyar viszonyokra nézve. 

2022 tavaszán egy olyan csomag érkezett a varsói magyar nagykövetségre, amelyhez hasonló küldeménnyel az addig a lengyel közvélemény szeretetét élvező diplomáciai misszió tagjai még nem találkoztak. Egy dobozt kézbesítettek hozzájuk, amelyet erős bűz lengett körül. Így amikor a nagykövetség titkárságán felbontották a csomagot, már nem is okozott olyan nagy meglepetést a tartalma: a doboz ürülékkel volt tele – számolt be a Direkt36, amely legújabb oknyomozásában az Ukrajnában zajló háború miatt megromlott magyar-lengyel kapcsolatokról számolt be. 

 
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő az önálló Szlovákia megalakulásának 30. évfordulója alkalmából rendezett gálaesten Pozsonyban, a Szlovák Nemzeti Színház épületében 2023. január 7-én.
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
 

A lap szerint Novák Katalin első hivatalos elnöki útján, 2022 májusában Varsóba utazott, hogy megmentse a veszélybe került magyar-lengyel kapcsolatokat. Ugyanis a korábban Orbán Viktor legszorosabb európai szövetségesének számító lengyel vezetést feldühítette az, hogy a magyar kormány nem foglalt egyértelműen állást az Ukrajna elleni orosz invázió ügyében, és ugyan megszavazott minden addigi uniós szankciós csomagot Oroszország ellen, de közben hangosan bírálta azokat.

A Novák Katalin látogatásáról részletes információkkal rendelkező magyar és lengyel kormányzati források beszámolója szerint legalább az egyik tárgyalása rendkívül feszült hangulatban zajlott, és számára kifejezetten rosszul sült el. Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő megkérte a magyar államfőt, hogy magyarázza el, miért olyan súlyos Magyarország orosz energiafüggése. Novák erre az Orbán-kormány gyakori érvét adta elő, miszerint ez egy sajnálatos adottság, történetileg így alakult, és az orosz energiahordozók kiváltása technikailag lehetetlen.

A lengyel miniszterelnök viszont tudta előre, hogy milyen választ fog hallani, és azonnal ellenérvekkel állt elő. A találkozóra készülve Morawiecki saját apparátusától és a lengyel kormánynak dolgozó szakértőktől részletes számításokat kért be Magyarország orosz energiafüggőségéről, és arról, vajon megoldható-e az orosz energia kiváltása.

„A lengyel elemzések mind arra jutottak, hogy Magyarország technikailag ki tudná váltani az orosz energiát, csak éppen nem akarja”

– magyarázta egy, a találkozóról részleteket ismerő forrás.

Különösen rosszul viselte a történteket a varsói nagyköveti posztot 2017 eleje óta betöltő Kovács Orsolya. Kovács – akinek a kiküldetése egyébként lejárt, de azt egyértelműen alkalmas utód híján meghosszabbították – magánbeszélgetésekben több alkalommal elmondta, hogy haza akar jönni Magyarországra. Ezt a források szerint azzal magyarázta, hogy emberileg nehezen viseli a magyar-lengyel viszony megromlását, és hogy egyre kevésbé tudja adni az arcát az Orbán-kormány Ukrajna-politikájához.

A Direkt36 a lengyel-magyar kapcsolatok megromlásának tíz legérdekesebb részletét külön összeszedte. 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk