Kémkedés miatt életfogytiglanra ítéltek Kínában egy amerikai állampolgárt

  • narancs.hu
  • 2023. május 15.

Külpol

24 millió forint értékű vagyonát is elkobozták. 

Kémkedés gyanújával életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt a kínai bíróság hétfőn egy amerikai állampolgárt. A hongkongi tartózkodási engedéllyel rendelkező, 78 éves John Sing-Van Leungot – másik nevén Liang Cseng-jünt – a hatóságok 2021 áprilisában vették őrizetbe a délkelet-kínai Szucsou városában, s az ítéletet is a szucsoui bíróság jelentette be a WeChat közösségi platformon.

A testület a vádat nem részletezte, ám hozzátette, hogy 500 ezer jüan értékig (24 millió forint) elkobozták a férfi vagyonát is.      Kínában az ilyen jellegű nyomozások és perek általában zárt ajtók mögött zajlanak, és a hatóságok ritkán szolgálnak részetekkel az ügyet illetően. Bár a kommunista államban több külföldit tartanak őrizetben kémkedés vádjával, ritka az ilyen súlyos ítélet.

A kínai hatóságok az utóbbi tíz évben fokozták a külföldi állampolgárok és szervezeteket megfigyelését. Amióta 2014-ben hatályba lépett az új kémelhárítási törvény, majd a következő évben az új nemzetbiztonsági törvény, megszaporodtak a kémkedés miatti letartóztatások az országban.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk