Európába is jut a gyógyszerből, ami a súlyos koronavírusos betegeken segít
K__AP20200406241.jpg

Európába is jut a gyógyszerből, ami a súlyos koronavírusos betegeken segít

  • Narancs.hu/MTI
  • 2020. július 29.

Külpol

Trump korábban felvásárolta a világ szinte teljes készletét.

Az Európai Bizottság szerződést írt alá Gilead gyógyszeripari vállalattal az újfajta koronavírus elleni, remdesivir hatóanyagú, Veklury nevű gyógyszer terápiás kiszereléseinek biztosításáról - jelentette be szerdán Dana Spinant, a testület szóvivője.

Hozzátette, hogy a 63 millió euró értékben kötött szerződés szerint a gyógyszermennyiség mintegy 30 ezer, súlyos Covid-19-tüneteket mutató beteg kezelésére elegendő, és hozzájárul a  szükségletek kielégítéséhez a következő néhány hónapban.

Spinant elmondta, hogy augusztus elejétől kezdve a bizottság koordinálásával és támogatásával Veklury-készleteket bocsátanak a tagállamok rendelkezésére. Az országok közötti méltányos elosztást uniós szinten egy allokációs kulcs alkalmazása biztosítja, az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ tanácsai alapján.

A bizottság jelenleg a további gyógyszerellátásra vonatkozó közös közbeszerzés előkészítésén is dolgozik, amely októbertől várhatóan fedezi a későbbi szükségleteket.

Az uniós testület július elején jelentette be, hogy engedélyezi a koronavírus súlyos eseteiben alkalmazható, remdesivir hatóanyagú, Veklury néven futó gyógyszer feltételes forgalomba hozatalát.

Július elején az Egyesült Államok felvásárolta a remdesivir teljes, következő három hónapra elegendő készletét, ami miatt számos kritika érte a Trump-adminisztrációt.

Neked ajánljuk