Európán kívül hozna létre menedékközpontokat az Európai Tanács elnöke

  • MTI/narancs.hu
  • 2018. június 27.

Külpol

Donalt Tusk szerint a populisták miatt gyorsan meg kell oldani a válságot.

Nincs sok idő a migrációs válság megoldására, mivel az elősegítette számos populista politikai erő felemelkedését, az Európai Uniónak ezért mielőbb be kell bizonyítania, hogy képes a helyzet rendezésére – figyelmeztetett az Európai Tanács elnöke az uniós tagállamok vezetőinek küldött szerdai levelében.

Donald Tusk arról számolt be, hogy az e heti EU-csúcs legfőbb témája a migráció lesz, s közölte, javaslatot fog tenni a Földközi-tengerből kimentett bevándorlók biztonságos elhelyezésére és menedékkérelmük elbírálására Európán kívül létrehozandó központokban. Mint mondta, bármilyen közös migrációs politika előfeltétele, hogy a tagállamok döntsék el, ki léphet az EU területére. „Ha ezt nem sikerül elérni, az a gyengeség jele lenne, és mindenekfelett azt a benyomást keltené, hogy Európának nincs külső határa.”

Az Európai Tanács csütörtöki–pénteki ülésének azután lett legfőbb témája a migráció, hogy az új olasz kormány több, menekülteket kimentő hajót nem engedett kikötni, Németországban pedig kiújult a vita a menedékkérők határon történő visszafordításának lehetőségéről a CDU és testvérpártja, a bajor CSU között.

Levelében Tusk röviden kitért az Európai Unió és az Egyesült Államok közötti konfliktusokra is.

Kiemelte: hatalmas nyomás alatt vannak jelenleg a transzatlanti kapcsolatok Donald Trump amerikai elnök politikája miatt, és nem csak a kereskedelmi kérdésekben nagyok a nézeteltérések. Tusk szerint a viszony a Nyugat egységének fenntartását célzó „fáradhatatlan” uniós erőfeszítések ellenére is feszült a felek között. „Úgy vélem, hogy miközben a legjobbakban bízunk, fel kell készülnünk a legrosszabb forgatókönyvekre” – írta.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.