Falopásról forgattak filmet – összeverték őket

  • narancs.hu
  • 2021. szeptember 18.

Külpol

„Megöllek!” – üvöltötték a támadók, a rendezőt kirángatták a kocsiból, ledobták egy szakadékba, Romániában.

Majdnem agyonverték egy dokumentumfilmes stáb tagjait és a kísérőjüket Romániában, Suceava megyében, Coșna község mellett – tudósít a Transindex.

Mihai Dragolea filmrendező és újságíró a romániai illegális fakitermelésről forgatott egy kollégájával, valamint Tiberiu Boșutar környezetvédelmi aktivistával, aki segített az erdészeti bűncselekmények bizonyítékainak azonosításában. 

A stábra mintegy húszan rontottak rá filmezés közben, a fejszével és botokkal felbukkanó támadók között volt az erdő tulajdonosa és egy erdőmérnök is.  A stáb beszállt a Dacia Dusterbe, amellyel érkeztek, de a támadók kinyitották az ajtókat, kihúzták a benn ülő embereket. A rendezőt fejbe vágták, azt üvöltötték, megölik, ledobták egy szakadékba. A telefonja szerencsére nála maradt, és fel tudta hívni a segélyvonalat. A másik két embert is összeverték, majd meztelenre vetkőztették, és úgy engedték el őket.

A stáb teljes felszerelése és összes felvétele megsemmisült a támadásban.

A sérülteket kórházba vitték, a beazonosított támadókat pedig őrizetbe vette a rendőrség.

„Nem egy vadőrre panaszkodom, hanem egy egész rendszerre!” – nyilatkozta Boșutar. Arra utalt, hogy ez nem egyedi eset volt; Romániában gyakran előfordul ilyen agresszió, mert a természetvédelem és az erdőgazdálkodás rendszere rosszul működik. A Transindex arra emlékeztet, hogy az utóbbi években hat erdészt öltek meg fatolvajok.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk