Orosz választások: egy civil szervezet már most mintegy 2 ezer csalásgyanús esetről beszél

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. szeptember 18.

Külpol

Egy orosz civil szervezet csoportosan érkező szavazókról, többször leadott szavazatokról és hamis szavazócédulákról számolt be. 

A Golosz nevű nem kormányzati szervezet szerint széles körű csalások történtek a pénteken kezdődött, vasárnap estig tartó oroszországi választáson, ahol megválasztják az Állami Duma, az orosz parlament alsóháza 450 tagját, valamint számos régióban új helyi kormányt és városi elöljáróságot.

A szavazás első napján a kormányzat által idegen ügynökként számontartott Golosz szervezet független megfigyelői

nagyjából 2 ezer olyan esetet jegyeztek föl, amikor szerintük kisebb-nagyobb mértékben megszegték a választási eljárás szabályait.

A szervezet szerint szerte Oroszországban megfigyelték, hogy a rendvédelmi szervek alkalmazottjai csoportosan, egyenruhában érkeztek a szavazóhelyiségekbe, ami arra utal, hogy elöljáróik "elküldték" őket szavazni, hogy biztosítsák a Vlagyimir Putyin orosz elnököt támogató Egységes Oroszország párt győzelmét.

Több olyan esetet is feljegyeztek, amikor egy választó több szavazatot is leadott és több tucat olyan incidenst, amikor hamis szavazócédulákkal töltöttek föl szavazóurnákat. A Központi Választási Bizottság elutasította, hogy érdemben kivizsgálja a szabálytalanságokat – közölte a Golosz.

Ella Pamfilova, az orosz Központi Választási Bizottság elnöke szombaton viszont a szavazás szervezettségét dicsérte és azt állította, hogy nem tapasztaltak rendellenességeket. Sajtótájékoztatóján meghívta a Golosz megfigyelőit, hogy a nyilvánosság előtt mondják el kifogásaikat, melyekről az Euronews tévécsatornán számoltak be. Hangsúlyozta, hogy a Golosz megfigyelőit egyáltalán nem korlátozták munkájukban. Véleménye szerint a szervezet célzatos, előre eltervezett és külföldről finanszírozott kampányt folytat.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk