Franciaország: 1300 embert vettek őrizetbe az éjszakai zavargások alatt

  • narancs.hu
  • 2023. július 1.

Külpol

A francia kormány 45 ezer rendőrt és számos páncélozott járművet vezényelt a nagyvárosok utcáira.

A rendbontás és a tiltakozás annak ellenére folytatódott a fővárosban, valamint Marseille-ben, Lyonban, Toulouse-ban, Strasbourg-ban és Lille-ben, hogy a francia kormány 45 ezer rendőrt és számos páncélozott járművet vezényelt a nagyvárosok utcáira, hogy megfékezze a gépkocsik és épületek elleni gyújtogatásokat és a fosztogatást – közölte az MTI.

Míg az éjszakai letartóztatások száma péntek éjjel volt a legmagasabb, a gyújtogatások, a kiégett gépkocsik és a megtámadott rendőrkapitányságok száma alacsonyabb volt országszerte, mint előző éjjel – jelentette be Gérald Darmanin francia belügyminiszter.

A zavargások azt követően kezdődtek, hogy a Párizstól nyugatra található Nanterre-ben kedd reggel egy rendőr agyonlőtte Nahel M. 17 éves helyi fiút, aki ellenállást tanúsított egy közúti ellenőrzéskor, és a rendőr elmondása szerint veszélyben érezte saját és társa életét. Az igazoltatásról készült felvétel azonban ezt nem igazolta, ezért

a 38 éves motoros rendőrt előzetes letartóztatásba helyezték, majd szándékos emberölés miatt eljárás indult ellene.

Nahel M. temetése szombaton kora délután kezdődött szülővárosában, Nanterre-ben, ahol a család és a barátok várják a gyászolókat. Mintegy 30 fiatal férfi állt őrt a gyászszertartás helyszínéül szolgáló nanterre-i temetkezési épület bejárata előtt, és arra kérték a gyászolókat és érdeklődőket, hogy ne fényképezzenek. A Reuters brit hírügynökség beszámolója szerint rendőröket nem lehetett látni a helyszínen, miközben a gyászolók egy közeli mecsetnél gyülekeztek.

A jelenlegi zavargások sokakat emlékeztetnek a 2005-ben három hétig tartó franciaországi tiltakozáshullámra is, amelynek nyomán Jacques Chirac akkori francia államfő kénytelen volt kihirdetni a rendkívüli állapotot, miután két fiatal férfit agyonütött az áram, amikor a rendőrök elől bujkáltak egy transzformátorállomáson.

A zavargások miatt Emmanuel Macron francia elnök lemondta a vasárnapi németországi látogatását, amit frank-Walter Stteinmeier sajnálattal, de megértéssel elfogadott. Francia államfő 23 éve nem járt hivatalos látogatáson a szomszéd országban. Marseille-ben a hivatalosan ma tartandó Pride-felvonulást is lemondták a zavargások miatt, a tömegközlekedést pedig már este hét órától felfüggesztik. A francia labdarúgó válogatott tagjai, köztük Kylian Mbappe csapatkapitány az erőszak befejezésére szólított fel – írja a Népszava külföldi hírügynökségi forrásokra hivatkozva.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk