Halálra ítéltek három Mariupolban elfogott katonát

  • narancs.hu
  • 2022. június 9.

Külpol

A két brit és a marokkói katonát terroristának minősítette a „Donyecki Népköztársaság”  bírósága. 

A brit Sean Pinner és Aiden Aslin, valamint a marokkói Szaadum Brahim az ukránok oldalán harcolt, Mariupolban estek az orosz hadsereg fogságába. A szakadár „Donyecki Népköztársaságban” eljárást indítottak ellenük terrorizmus vádjával.

Ennek jogalapját a britek vitatják, mivel azt állítják, ők nem zsoldosok, hanem az ukrán haditengerészet katonái, így rájuk is vonatkozik a hadifoglyokról szóló genfi megállapodás. Az orosz média ettől függetlenül zsoldosokként említette őket.

Egy brit képviselő szerint a foglyok halálra ítélésével Oroszország példát akar statuálni – írja a Guardian nyomán a 444.

A 28 éves Aiden Aslin 2018-ban költözött Mikolajivba, ott ismerkedett meg a barátnőjével, és jelentkezett az ukrán hadseregbe.

Az orosz állami hírügynökség szerdán azt közölte, hogy mindhárom fogoly elismerte bűnösségét.

A brit foglyok – kérdés, mennyire szabad akaratukból – korábban egy felvételen kérték Boris Johnson brit miniszterelnököt, járjon közbe az érdekükben, cserébe kapja vissza a szabadságát az Ukrajnában fogva tartott oroszpárti ukrán üzletember, Viktor Medvedcsuk. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azonban szerdán azt mondta, a brit kormány nem vette fel a kapcsolatot az orosz féllel a foglyok ügyében. Peszkov szerint ha a britek fellebbeznek az ítélet ellen, azzal gyakorlatilag elismerik a donyecki államot.

 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.

Így válasszunk széket ülőmunkához

  • Fizetett tartalom

Az ülőmunka ugyan kényelmesnek tűnhet, viszont óriási terhet róhat az ízületeinkre és izmainkra is. Éppen ezért ajánlott egy valóban komfortos szék mellett dönteni, hogy még az igazán hosszú munkaórák után se fájjon a gerincünk vagy a derekunk. Hogyan érdemes széket választani az igényeinkhez mérten? Mutatjuk a pontos válaszokat!