Háromszorosára emelik a városi terepjárók parkolási díját Párizsban

  • narancs.hu
  • 2024. február 5.

Külpol

A francia főváros lakóinak elege lett az ingázók hatalmas autóiból.

Vasárnap megszavazták a párizsiak, hogy a fővároson kívülről érkező terepjárók parkolási díja megháromszorozódjon

– írja BBC. Ennek értelmében az 1,6 tonnás vagy annál nehezebb autók parkolási díját óránként 18 euróra (nagyjából 7 ezer forintra) emelkedik Párizs belvárosában.

A szavazást Anne Hidalgo szocialista polgármester kezdeményezte, aki szerint az érintett SUV-k veszélyesek és károsak a környezetre.

Párizs belvárosának mintegy 1,3 millió lakosa volt jogosult szavazni. Őket nem érinti az eredmény, mivel a helyi lakosok számára fenntartott utcai parkolás változatlan marad. A lépés elsősorban a külvárosokból érkezőket célozza, akik ingáznak.

A megemelt parkolási díj nem vonatkozik a teljesen elektromos autókra, a taxisokra, a kereskedőkre, az egészségügyi dolgozókra és a fogyatékkal élőkre.

Hidalgo csaknem 10 éve van hivatalban Párizs élén. Polgármestersége alatt számos párizsi utcát, többek között a Szajna partját is gyalogossá tették, és kiterjedt kerékpárút-hálózatot is kiépítettek, hogy ezzel is visszaszorítsák az autós közlekedést.

A környezetvédők azzal érvelnek, hogy a terepjárók több üzemanyagot fogyasztanak, mint más autók, és hogy az elkészítésük, illetve a használatuk is magasabb károsanyag-kibocsátással jár. A lépés támogatói azt is megjegyzik, hogy a balesetek során a magas járművek nagyobb mértékben okoznak halált, mint a könnyebb autók.

Az autós csoportok és az ellenzéki képviselők is támadták a megszavazott új rendszert, arra hivatkozva, hogy sok családi autó is SUV besorolású.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk