Hatszáz afgánt mentett ki az Ananász Expressz

  • narancs.hu
  • 2021. augusztus 28.

Külpol

Az amerikai veteránokból szervezett csoport éjjel vitte biztonságos helyre azokat, akik még ki akartak jutni az országból.

Önkéntesekből, amerikai veterán katonákból álló alakulat mentett ki Afganisztánból a múlt héten éjszakánként olyan embereket, akik korábban a NATO-val működtek együtt, de már nem juthattak be a kabuli repülőtérre – írja a Telex.

A tálibok kedden jelentették be, nem engednek be több embert a repülőtérre. Ám még mindig maradtak az országban olyanok, akik korábban segítették a külföldi katonákat, ezért most joggal tartanak a tálibok bosszújától. A mentőalakulat – Ananász Munkacsoport (Pineapple Task Force) néven – augusztus 15-én alakult. Eredetileg egy olyan korábbi afgán kommandóst akartak kihozni az országból,  aki hosszú ideig kereste a tálib vezetőket az amerikaiak oldalán. Őt szerdán a családjával együtt sikerült biztonságba helyezni. 

A csoport ezután a többi, kimenekítésre váró afgánnak segített az amerikai hadsereg támogatásával. A parancsnok, a szintén veterán Scott Mann az ABC Newsnak azt mondta, halálos veszélyben élő emberek, kisgyerekes családok, árvák, terhes nők életét mentette meg az Ananász Expressz nevű akció.

A kimenekítendő emberekkel chatszobában tartották a kapcsolatot, a megadott találkozóhelyre küldték őket, ahol elrejtőzve várniuk kellett, amíg meg nem jelent a zöld fluoreszkáló jelet viselő segítő. Meg kellett mutatniuk a telefonjukon egy rózsaszín mezőn sárga ananászokat ábrázoló grafikát, így azonosították őket. Egyesével vagy párokban csempészték be őket a kabuli repülőtérre. 

Az akció akkor is zajlott épp, amikor az Iszlám Állam bombákat robbantott, megölve 170 embert: kimenekítésre váró afgán is volt a sérültek között. Azon az éjjelen ötszáz, összesen több mint hatszáz embert sikerült így kivinni az országból. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?