Hulladéklerakó és Erdély-autonómia miatt áll a bál Székelyföldön

  • narancs.hu
  • 2020. március 8.

Külpol

Ilyen se volt még: jobboldaliak estek egymásnak túlzott Erdély-autonómiával vádolva a másikat.

Erdélyi magyarok ugrottak egymásnak Székelyföldön: egyikük pártbejegyzési kérelmét azért támadta meg a másik, mert szerinte az túlzott autonómiát követel és veszélyezteti Románia területi épségét - a dolog szépséghibája, hogy az illető saját pártjában egészen hasonló célokért harcol. A 444 nyomozása szerint a politikai botrány mögött egy hulladéklerakóval kapcsolatos nézeteltérés áll.

A történet egyik főszereplője a Fidesszel jó kapcsolatokat ápoló Szász Jenő egykori székelyudvarhelyi polgármester, aki Magyar Polgári Párt néven épített fideszbarát erdélyi magyar pártot, amikor a kormánypártnak még szüksége volt alternatívára az RMDSZ-szel szemben. Szász nevéhez fűződik a Székelyudvarhely melletti hulladéktároló létrehozása - ebben ő maga is közvetett tulajdonjogot szerzett, csak úgy, mint a magyar állam. A lerakó igazgatója Koszta Attila erdélyi vállalkozó lett, akit szintlén Szász emberének mondottak.

A tároló évi közel 900 ezer eurós profitot termelt - ennek ár az volt, hogy körülbelül ötször annyi szemetet fogadtak, mint amennyit a létesítmény elbírt volna. A lerakó nem is bírta terhelést, a közeli falvakat rendszeresen bűzös szennyvíz árasztotta el, amit a helyiek csak Koszta Kólának neveztek. Gálfi Árpád, Székelyudvarhely polgármestere - maga is a Szász-féle Magyar Polgári Párt politikusa- igyekezett fellépni a szennyezés ellen és leváltatta a lerakó élén álló Kosztát. Erre Koszta rokonaival és barátaival belépett a Pártba és magyarok közötti széthúzás gerjesztése miatt kizáratta onnan Gálfit.

Idén a Szász-féle Magyar Polgári Párt és a Tőkés László alapította Erdélyi Magyar Néppárt azonban egyesültek. Az új, Erdélyi Magyar Szövetség nevű formációnak a kizárás miatt Gálfi nem lehetett tagja, így a választáson sem indulhat. Válaszul Gálfi Székelyudvarhelyért Párt néven saját, helyi pártot indított - ezt támadta meg Koszta Attila, a hulladéklerakó leváltott igazgatója, hivatalos indok szerint azért, mert Gálfi pártja a magyar autonómiáért küzd. Igaz, az Erdélyi Magyar Szövetség, melynek Koszta is tagja, egészen hasonló célokat fogalmazott meg, amikor két párt egyesüléséből létrejött.

Koszta azt nyilatkozta, ő csak megbízott egy ügyvédet, de fogalma sem volt, az milyen indokkal támadja meg a pártalapítást. Szász, aki egyébként a budapesti Nemzetstratégiai Kutatóintézet vezetője is, még mindig amiatt tiltakozott, hogy Gálfi annak idején leváltatta Kosztát a szemétlerakó éléről. Gálfi pedig hiába a  legnagyobb esélyese, lehet, hogy el sem indulhat majd a választáson.

Borítókép: Egyed Ufó Zoltán/ atlatszo.ro

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.