India átvette a vezetést, már nem Kína a világ legnépesebb országa

  • narancs.hu
  • 2023. április 19.

Külpol

Az ENSZ adatai szerint India népessége meghaladta az 1,4286 milliárd főt.

Ahogy arról néhány napja lapunk is beszámolt, a becslések szerint a India népessége a közeljövőben meghaladhatja Kínáét. Nem kellett sokat várni, szerdán Kínát megelőzve India vált a világ legnépesebb országává – írja a Bloomberg értesüléseire hivatkozva a Telex.

Az ENSZ szerdán közzétett adatai szerint India népessége meghaladta az 1,4286 milliárd főt, ami kicsivel ugyan, de több, mint Kína lakossága (1,4257 milliárd fő). Igaz, Kínához nem számolják hozzá Hongkongot és Makaót, Kína különleges közigazgatási területeit, és Tajvant sem.

A Bloomberg szerint India, ahol a lakosság fele 30 év alatti, a következő években a világ leggyorsabban növekvő nagy gazdasága lesz. A népességnövekedése miatt Narendra Modi miniszterelnök kormánya számára azonban még sürgetőbbé válik, hogy munkahelyeket teremtsen a munkaerőpiacra belépő több millió embernek.

India népessége az előrejelzések szerint 2050-re eléri az 1,668 milliárd főt, miközben Kína népessége az előrejelzések szerint 1,317 milliárd főre csökken.

Indiában 2022-ben 23 millió gyermek született, míg Kína népessége hat évtized óta először kezdett el zsugorodni: 2022-ben kb. 9,56 millió újszülöttel kevesebb született az országban.

A világ népessége 1950 óta a leglassabb ütemben növekszik, és az ENSZ korábbi előrejelzései szerint a 2022-es 8 milliárdról 2030-ra mintegy 8,5 milliárdra nőhet, 2050-re pedig elérheti a 9,7 milliárdot, majd a 2080-as években 10,4 milliárd körül tetőzik, és 2100-ig ott is marad.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk