Már csak párat kell aludni, és India lesz a világ legnépesebb országa

  • narancs.hu
  • 2023. április 10.

Külpol

De az is lehet, hogy már az.

A becslések szerint a nagyon közeli jövőben India népessége meghaladhatja Kínáét. Pontos adatok a folyamatról nem állnak rendelkezésre: lehet, hogy már áprilisban, lehet, hogy csak júliusban lesz a helycsere, de az sem kizárt, hogy már meg is történt – írja az MTI az AP amerikai hírügynökség alapján.

Kína az 1950-es évektől szerepelt első helyen, azóta, hogy az ENSZ rögzíteni kezdte a népességi adatokat. Mindkét ország népessége külön-külön meghaladja az 1,4 milliárdot, összesen pedig a Föld mintegy 8 milliárd lakójának több mint egyharmadát teszik ki.

Azt nem lehet pontosan megállapítani, hogy India mikor előzi meg Kínát, mivel mindkét ország lakosságszámát tekintve van némi bizonytalanság – mondta Bruno Schoumaker belga demográfus.

Patrick Gerland, az ENSZ demográfiai kérdésekben illetékes részlegének vezetője szerint a legvalószínűbb forgatókönyv az, hogy India áprilisban előzi meg Kínát.

A szakemberek korábban úgy becsülték, hogy csak az évtized vége felé következik be, de Kínában 1979-ben bevezetett „egykepolitika” miatt folyamatosan lassul a népességnövekedés üteme. Ezen nem változtatott sokat az sem, hogy a pekingi vezetés hét éve felhagyott a születésszám-korlátozással, és már a két-, majd a háromgyermekes családmodellt szorgalmazza.

India ugyanakkor jóval fiatalabb népességgel rendelkezik, magasabb népszaporulati mutatóval, ezzel párhuzamosan pedig az utóbbi három évtizedben esett a csecsemőhalandóság aránya.

A kutatók kiemelik, hogy itt nem csak arról van szó, melyik ország büszkélkedhet a legnagyobb népességgel, mert a fordulat komoly társadalmi és gazdasági következményekkel jár. Indiában emelkedik a munkaképes korúak száma, ami pörgetheti a gazdasági aktivitást, Kínában viszont az lesz a tendencia, hogy egyre kevesebb aktív dolgozónak kell gondoskodnia az idősödő népességről.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?