Joe Biden volt tanácsadója lett az UNICEF új elnöke

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. december 11.

Külpol

Catherine Russell sorban a negyedik női vezető a szervezetnél.

Catherine Russellt, Joe Biden amerikai elnök egyik volt tanácsadóját nevezték ki az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) új igazgatójává – jelentette be pénteken António Guterres ENSZ-főtitkár New Yorkban.

A 60 éves Russell a nyáron személyes okokból lemondását benyújtó Henrietta Forét követi e tisztségben. A szintén amerikai állampolgár Fore 2018 óta vezette az ENSZ Gyermekalapját.

Russell évtizedek óta dolgozik az amerikai kormányzatnál, legutóbb Joe Biden amerikai elnök tanácsadójaként és a Fehér Ház elnöki személyzetért felelős igazgatójaként. 2013 és 2017 között az amerikai külügyminisztérium globális nőügyi utazó nagyköveteként szolgált.

Biden közleményében saját maga és felesége, Jill megbízható és nélkülözhetetlen tanácsadójának nevezte Russellt. "Hiányolni fogjuk Cathyt. A mi veszteségünk azonban nyereség az UNICEF számára, mivel az által, hogy ezt a tisztséget el fogja látni, a gyerekek szerte a világban tartalmasabb, biztonságosabb és egészségesebb életet fognak élni" – áll az amerikai elnök közleményében.

Russell személyében már negyedik alkalommal lesz női igazgatója a húszezer alkalmazottal rendelkező UNICEF-nek. Hivatali teendőit 2022 elején veszi át.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk