Jogtanácsosi vizsgálat szerint „jelentősen korlátozott” Joe Biden memóriája

  • narancs.hu
  • 2024. február 9.

Külpol

Biden titkosított anyagokat hozott nyilvánosságra, de a jelentés szerint nehéz lenne beperelni, mert rossz memóriájú idős embernek tűnik.

Joe Biden amerikai elnökről egy különleges jogtanácsos megállapította, hogy „szándékosan őrzött meg és hozott nyilvánosságra titkosított anyagokat”. Vádat viszont nem emelnek ellene a BBC szerint, az jogtanácsos érvelése viszont megdöbbentő: szerint nehéz lenne beperelni és elítélni az amerikai elnököt, mert rossz memóriájú idős ember” benyomását kelti.

A Fehér Ház szerint a jelentés előítéletes nyelvezetet használ, hogy leírjon egy amúgy gyakori jelenséget arról, hogy nehéz visszamlékezni többéves eseményekre. A jelentést egyéves nyomozás eredményeként hozták nyilvánosságra, az igazságügyi minisztérium által kinevezett Robert Hur készítette.

A különleges ügyvéd jelentése szerint nehéz lenne elítélni az elnököt az iratok helytelen kezeléséért, mert „a tárgyaláson Biden valószínűleg szimpatikus, jó szándékú, de rossz memóriával rendelkező idős emberként mutatkozna be az esküdtszéknek, ahogy tette azt az interjúnk során is”.

„Nehéz lenne meggyőzni az esküdtszéket arról, hogy el kell ítélniük egy volt elnököt, aki addigra már jócskán betöltötte a 80-at, egy olyan súlyos bűnért, amely akaratlagos lelkiállapotot igényel” - szól a jelentés.

Hur jelentésében az is szerepel, hogy Biden emlékezetének „jelentős korlátai” voltak az interjúk során. Nem emlékezett, mikor volt alelnök (2009 és 2017 között), vagy hogy „mikor halt meg a fia, Beau” (2015) – közölte a vizsgálat. Az emlékei az afganisztáni vitával kapcsolatban is homályosak voltak.

A 81 éves Biden üdvözölte, hogy  nem emeltek vádat ellene, és azt mondta: „ez az ügy lezárult”. Csütörtök este sajtótájékoztatón azt mondta az újságíróknak, hogy a memóriája rendben van, és felháborodott, hogy Hur felhozta a fia halálát, a ködös emlékeit pedig azzal magyarázta, hogy nagyon elfoglalt volt egy nemzetközi válságkezelés kellős közepén.

„Jó szándékú vagyok. És idős vagyok. Tudom, mi a fenét csinálok. Újra talpra állítottam ezt az országot” - mondta.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk