Kazahsztán: családjával együtt elmenekülhetett az országból Nurszultan Nazarbajev

  • narancs.hu
  • 2022. január 7.

Külpol

A volt diktátor hollétéről egyelőre nincs biztos információ, de a fővárost már nem az ő nevével emlegetik.

A meduza.io független orosz hírportál számolt be arról, hogy az Orda című kazah híroldal értesülései szerint az állam korábbi teljhatalmú ura, Nurszultan Nazarbajev elmenekült Kazahsztánból a családjával együtt. Ugyanitt írták meg, hogy pénteken Almatiban letartóztatták Nazarbajev unokaöccsét, a Nemzetbiztonsági Bizottság alelnökeként tevékenykedő Szamit Abist. A bizottságnak egészen szerdáig maga Nazarbajev volt a vezetője, akkor vette át tőle ezt a pozíciót az őt az elnöki székben is követő Kaszim-Zsomart Tokajev.

A magát előszeretettel sztyeppei farkasnak aposztrofáló Nazarbajevről hosszabb portrét is közöltünk néhány éve. A mostani zavargások idején ugyan már nem ő számított az ország hivatalos vezetőjének, az utcai megmozdulások részben mégis az ő hatalomból való teljes eltávolítását tűzték célul. A tüntetések egyik visszatérő skandálása lett a neki címzett „Húzz el, öreg!”, Taldikorgan városában pedig a volt elnök szobrát is ledöntötték.

Nazarbajev 1984-től a Kazah Szovjet Szocialista Köztársaság minisztertanácsa elnöke volt, az ország Szovjetunióból való kiszakadása után 1991 decemberében 95 százalékos eredménnyel választották az új köztársaság elnökévé, és ebben a pozíciójában egészen 2019 márciusáig vezette az ázsiai országot. Kazahsztán fővárosát ekkor, az ő tiszteletére nevezték át Nur-Szultanra (addig Asztanának hívták). A meduza.io arra is felhívta a figyelmet, hogy a kazah politikusok és hivatalnokok a zavargások eszkalódása óta nyilvánosan már nem használják a fővárosnak a volt elnökre utaló megnevezését.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk