Almatiban még lőnek, a kazah elnök szerint viszont az alkotmányos rend nagyrészt helyreállt az országban

  • narancs.hu
  • 2022. január 7.

Külpol

Közben megérkeztek az orosz és fehérorosz légideszantosok is.

A kazahsztáni Almatiban pénteken folytatódtak az összecsapások, ezzel egy időben a kazah elnök azt mondta, hogy az alkotmányos rend nagyrészt helyreállt az ország minden régiójában – számol be róla az MTI.

A kazah belügyminisztérium közleménye szerint „26 fegyveres bűnözőt likvidáltak”, és több mint háromezer embert vettek őrizetbe. A tüntetések kezdete óta 18 rendőr és nemzeti gárdista halt meg az összecsapásokban.

A legsúlyosabb helyzet Almatiban van, ahol folytatódott a lövöldözés a Köztársaság tér közelében. A TASZSZ tudósítója szerint több szétlőtt autó látható a területen, legalább kettőben holttestek vannak. A város más részein viszonylagos csend honol, azonban szórványosan hallani lövéseket.

Az ország korábbi diktátorát, Nurszultan Nazarbajevet 2019-ben az elnöki székben váltó Kaszim-Zsomart Tokajev bejelentette, a nap folyamán beszédet intéz a nemzethez.

Csütörtökön jelent meg a hír, hogy Oroszország és Fehéroroszország is békefenntartó erőket küldött Kazahsztánba a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének (KBSZSZ) döntése alapján. A moszkvai és a minszki védelmi tárca tájékoztatása szerint légideszant-csapatokról van szó. A KBSZSZ Kollektív Biztonsági Tanácsa csütörtökön Tokajev kérésére döntött úgy, hogy Kazahsztánba vezényli a szervezet békefenntartó erőit. Tokajev az országát fenyegető terrorveszélyre hivatkozott, és külföldről szervezett rendbontókról beszélt, bár az utóbbi kijelentését nem támasztotta alá bizonyítékokkal.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk