Ki lesz az Európai Parlament új elnöke?

  • narancs.hu
  • 2019. július 3.

Külpol

Négy politikus verseng a pozícióért.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, kedden este kiderült, hogy az uniós állam- és kormányfők a német kereszténydemokraták védelmi miniszterét, Ursula von der Leyent jelölték az Európai Bizottság élére.

Később az is napvilágot látott, kit látnának szívesen az Európai Parlament elnöki pozíciójában. Íme a négy jelölt, akik közül várhatóan szerdán választják meg az EP következő elnökét:

  • Ska Keller, a Zöldek/Európai Szabad Szövetség német társelnöke
  • Sira Rego, az Egységes Európai Baloldal/Északi Zöld Baloldal spanyol képviselője
  • David-Maria Sassoli, a szociáldemokraták olasz politikusa
  • Jan Zahradil, az Európai Konzervatívok és Reformerek cseh csúcsjelöltje.

Továbbá az Európai Tanács új elnökeként a jelenlegi belga ügyvezető kormányfőt, a liberális Charles Michelt nevezték meg. A szlovák baloldali politikus, Maros Sefcovic lenne a külügyi főképviselő, míg az Európai Központi Bank élére a francia Christine Lagerde-ot jelölnék.

Az EU-csúcs után Orbán Viktor úgy kommentálta az eseményeket az M1-nek, hogy "az elmúlt években súlyos hibák történtek az Európai Unióban, és ezeket mind ki kell javítani." Hozzátette: fontos győzelmet arattak, de a nemzetközi politikában mindig új viták jönnek elő. Viszont most már "erőnk is van", hogy érvényt szerezzünk az akaratunknak - idézi a hvg.hu.

A Bizottság elnöki posztjával és Ursula von der Leyen jelölésével kapcsolatos elemzésünket itt olvashatják.

Örülünk, Angela?

Elvégre ugyanannak a személynek az óriásira nőtt árnyéka lebeg majd a mostani és az előző Bizottság fölött - és ne tévedjünk, a magyar, a lengyel, a cseh demokrácia romlása Angela Merkel jóváhagyása, vagy legalább félrenézése nélkül nem fajulhatott volna idáig.

Figyelmébe ajánljuk