Kína elismerte, hogy egy hongkongi hajó rongálta meg a Finnországot és Észtországot összekötő gázvezetéket

  • narancs.hu
  • 2024. augusztus 16.

Külpol

A kínai hatóságok szerint egy vihar okozta a balesetet.

A kínai hatóságok közlése szerint a Newnew Shipping konténerhajója, a Newnew Polar Bear volt a felelős az Észtország és Finnország közötti Balticconnector tenger alatti gázvezeték tavalyi megrongálásáért – írja a globális tengeri közlekedéssel foglalkozó Splash247 a South China Morning Post beszámolójára hivatkozva.

A lap szerint a kínai hatóságok a vizsgálat eredményeit továbbították az érintett országoknak, egyúttal azt állítják egy erős vihar okozta a balesetet. Bár finn ész az észt hatóságok továbbra is közösen nyomoznak a Newnew Polar Bear ellen, a lap emlékeztetett, a most kiadott jelentés nem használható bizonyítékként a két ország vizsgálatai során. Finnország és Észtország egyébként már korábban információkat kért Kínától a hajóval kapcsolatban, ám Peking a jelentést leszámítva hallgat az ügyről.

A Splash247 felidézte, a Balticconnector gázvezeték tavaly október elején sérült meg a finn kizárólagos gazdasági övezetben (EEZ). A finn hatóságok egy hónapon belül megállapították, hogy a kárt külső mechanikai erő okozta, és egy nehéz tárgyat is találtak a sérült csővezeték közelében.

Mint kiderült, a nehéz tárgy a hongkongi lajstromjelű hajó horgonya volt.

A finn hatóságok megállapították, hogy a horgonyon azonos típusú festék található, mint amilyet a Balticconnectoron azonosítottak. Az észt védelmi miniszter a helyi médiának nyilatkozva a kínai magyarázattal kapcsolatos szkepticizmusának adott hangot. Hanno Pevkur úgy fogalmazott: „Nehéz megértenem, hogy egy hajó kapitánya, hogyan nem vette észre, amint a horgony végigszántott a tengerfenéken.”

(Címlapképünk illusztráció)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk