Kitoloncolás vár a magyar családra, amelyik apjuk zaklatása elől menekült Kanadába

  • narancs.hu
  • 2019. január 29.

Külpol

Hét éve élnek Kanadában, most visszatoloncolhatják őket. Attól tartanak, apjuk bosszút fog állni rajtuk.

Alamásy Erzsébet 2011-ben menekült Magyarországról Kanadába két fiával, Ádámmal és Mártonnal, még 2011-ben, írja a Global News. A család azért hagyta el Magyarországot, mert a gyerekek apja, Erzsébet volt férje éveken át zaklatta őket fizikálisan és szexuálisan is. A két fiú szerint apjuk rendszeresen verte és molesztálta őket. „Amikor mérges lett, bármi megtörténhetett. Bármi. Nekilökött akárminek, ami éppen ott volt“, mondta a lapnak Ádám, aki szerint apjuk egyszer egy vitrinbe lökte be anyjukat. „Féltettem anyánkat és magunkat is. Mindig ő irányított, és nem úgy tűnt, hogy bármi is meg tudná állítani“, mondta. Erzsébet szerint őt is rendszeresen ütötte a férje, egyszer pedig eszméletlenre verte egy seprűvel.

Ennek ellenére a menekültstátuszról döntő bíró tavaly úgy határozott, a család menekültkérelme nem megalapozott. A bíró szerint Erzsébet hazudott válásnak okáról, annak részleteiről, hogy mi történt közte és volt férje között és a bíró szerint a fiúkat ért szexuális molesztálás is pusztán kitaláció. A bíró ezt a véleményét első sorban arra alapozza, hogy Erzsébet a válás után is engedélyezte a láthatást volt férjének, aki még nyaralni is elvihette a fiúkat – annak ellenére, hogy a nő már tudott a molesztálásról. Az ítélet értelmében a kanadai hatóságok február elején visszatoloncolják a családot Magyarországra.

A Global News szerint a döntésre azért kellett 7 évet várni, mert a Bevándorlás- és Menekültügyi Hivatal (IRB) rettentően leterhelt, és nincs  erőforrás arra, hogy gyorsabb döntések szülessenek.

Ha kitoloncolják őket, Magyarországon letartóztathatják Erzsébetet, mert volt férje engedélye nélkül menekítette a fiúkat Kanadába.

Noha a nagyobbik fiú időközben leérettségizett Kanadában, és a Carleton Universityre is kapott ösztöndíjat, Magyarországon újra kellene járnia mindkét fiúnak a gimnáziumot, mert Magyarországon csak az általános iskolát végezték el. A fiúk attól is tartanak, hogy apjuk újra zaklatni kezdené őket, ami csak súlyosbítaná az állapotukat. Ugyanis mindkettőjüknél szorongást és depressziót diagnosztizáltak nemrégiben. Ha Magyarországon letartóztatnák Erzsébetet, a gyerekek apjuk felügyelete alá kerülnének, ami pedig teljesen kiszolgáltatná őket.

A kanadai lap arról is ír, hogy az utóbbi években számtalan panasz érkezett a menekültstátuszokról döntő IRB ellen. Ügyvédek szerint az IRB bírái nem követik a szabályokat, de a bírók szexista és agresszív viselkedéséről is érkeztek jelentések. A Global News decemberben eg 1300 oldalas jelentést is kapott, ami az ügyvédek bírók elleni panaszait tartalmazza.

Figyelmébe ajánljuk