Öt év börtönre ítéltek Kínában egy emberi jogi aktivistát
china-3500976_1920.jpg

Öt év börtönre ítéltek Kínában egy emberi jogi aktivistát

  • MTI
  • 2019. január 29.

Külpol

Felforgatásra való felbujtás vádjával öt év börtönbüntetésre ítélték az emberi jogi visszaélésekkel foglalkozó honlap alapítóját.

Az aktivista vagyonából emellett több mint egymillió jüant (41,35 millió forintot) lefoglaltak. Liu Fej-jüét, a korrupciós ügyekkel, rendőri, illetve emberi jogi visszaélésekkel foglalkozó msguancha.com weboldal alapítóját 2016 végén tartóztatták le. Az aktivista édesanyja szerint az ítélet szigorúbb volt, mint amire számítottak annak fényében, hogy a család maximálisan együttműködött az igazságszolgáltatással.
A jelenlegi ügy megmutatja, hogy „mennyire megrémítik a kínai kormányt a Kínából érkező, visszaélésekkel foglalkozó független jelentések" - hangsúlyozta közleményében a Human Rights Watch nemzetközi jogvédő szervezet egyik hongkongi kutatója. Hszi Csin-ping kínai elnök 2012-es hatalomra kerülése óta mindent megtett a Kínai Kommunista Pártot bíráló hangok elhallgattatásáért. Peking az elmúlt években több civil kezdeményezésre is lecsapott.
2015. július 9-én csaknem 300 jogászt és aktivistát vettek őrizetbe a kínai hatóságok. Az országos rendőri akció a dátumról a 709 nevet kapta. Hétfőn hoztak ítéletet az utolsó 709-es ügyben: az évekig elzárva tartott Vang Csuan-csang emberi jogi ügyvéd négy és fél év börtönbüntetést kapott felforgató tevékenységéért. Vangot emellett öt évre eltiltották a közügyektől. Kína élből elutasítja a jogvédő körökből érkező kritikákat, és arra hivatkozik, hogy a bebörtönzött jogászok és aktivisták valójában bűnözők, akik megszegték a törvényt.

A Wall Street Journal épp tegnap közölt cikket arról, hogy az amerikai kormány aggódik, amiatt, hogy túl nagy a barátság Magyarország és Kína között.

Figyelmébe ajánljuk