Kiutasította Ukrajna a magyar konzult

  • MTI/narancs.hu
  • 2018. október 4.

Külpol

Az ukrán külügyminisztérium nemkívánatos személlyé nyilvánította a beregszászi magyar konzult.

Az ukrán külügyminisztérium nemkívánatos személlyé nyilvánította a beregszászi magyar konzult, akinek 72 órán belül el kell hagynia az ország területét – tájékoztatott a kijevi tárca a honlapján megjelent közleményében.

A magyar válaszlépés:

A külgazdasági és külügyminiszter csütörtöki sajtótájékoztatóján bejelentette: "Ukrajna folyamatosan élezte a konfliktust Magyarországgal", ezért a mai ukrán döntésre válaszlépésként bekérették a tárcához a budapesti ukrán nagykövetet, és közölték vele, hogy 72 órán belül el kell hagynia Magyarországot egy, a budapesti ukrán nagykövetségen dolgozó konzulnak.

 

Hogy mi vezetett a konfliktushoz, arról mi is beszámoltunk. Mint augusztusban írtuk: „Orbán Viktor Ukrajna európai és euroatlanti törekvéseivel kapcsolatban tett »barátságtalan« kijelentései miatt bekérették az ukrán külügyminisztériumba Pap László Csaba rendkívüli követet és meghatalmazott minisztert, magyar ügyvivőt.”

A kijevi külügyi tárca akkor úgy nyilatkozott, hogy a magyar félnek fel kell hagynia ezekkel a cselekedetekkel, mert azok kedvezőtlenül hatnak a kétoldalú viszonyra. Felidézték, hogy Orbán Viktor július 28-án a romániai Tusnádfürdőn, a 29. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor zárónapján tartott előadásában úgy vélekedett, nem reális, hogy Ukrajna az Európai Unió és a NATO tagja legyen.

A minap az USA is berágott hazánkra, amiért  az ukrán oktatási törvény miatti kétoldalú vita akadályozza a NATO és Kijev együttműködését. „Továbbra is arra kérjük Magyarországot, hogy egy kétoldalú vita miatt ne akadályozza a NATO és Ukrajna együttműködését” – mondta a hvg.hu-nak Kay Bailey Hutchison amerikai NATO-nagykövet.

Nemrég egyébként rejtett kamerás felvétel készült a beregszászi konzulátuson, hogy ukrán állampolgárok tették le a magyar állampolgári esküt, s a kettős állampolgárság tiltott Ukrajnában. Hivatalosan ez a fő indok, amiért a beregszászi konzult kiutasították.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter rendkívüli sajtótájékoztatót hívott össze délután fél egyre.

Ukrajna berágott Orbán tusnádfürdői beszédén, bekérették a magyar ügyvivőt

Szijjártó Péter kedvenc módszerét most a magyar külügy ellen vetették be. Orbán Viktor Ukrajna európai és euroatlanti törekvéseivel kapcsolatban tett „barátságtalan” kijelentései miatt bekérették az ukrán külügyminisztériumba Pap László Csaba rendkívüli követet és meghatalmazott minisztert, magyar ügyvivőt – közölte csütörtökön a kijevi külügyi tárca sajtóosztálya.

Figyelmébe ajánljuk

Amikor a megyei sajtó beszáll a kampányba

  • narancs.hu

Az átlag választópolgár még ma is szívesebben tájékozódik a sajtóból, sokan abban a tévhitben, hogy amit ott olvasnak, az hiteles, mert „megírta az újság”. Bemutatjuk, hogy működik ez a Somogy Online-nál a kampányban.