Ukrajna berágott Orbán tusnádfürdői beszédén, bekérették a magyar ügyvivőt

  • MTI/narancs.hu
  • 2018. augusztus 2.

Külpol

Szijjártó Péter kedvenc módszerét most a magyar külügy ellen vetették be.

Orbán Viktor Ukrajna európai és euroatlanti törekvéseivel kapcsolatban tett „barátságtalan” kijelentései miatt bekérették az ukrán külügyminisztériumba Pap László Csaba rendkívüli követet és meghatalmazott minisztert, magyar ügyvivőt – közölte csütörtökön a kijevi külügyi tárca sajtóosztálya.

A közlemény szerint az ukrán fél határozottan tiltakozott a „hivatalos Budapest” által Ukrajnával kapcsolatban tett barátságtalan lépések miatt, és megjegyezte, hogy a magyar félnek fel kell hagynia ezekkel a cselekedetekkel, mert azok kedvezőtlenül hatnak a kétoldalú viszonyra. 
Felidézték, hogy Orbán Viktor július 28-án a romániai Tusnádfürdőn, a 29. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor zárónapján tartott előadásában úgy vélekedett, nem reális, hogy Ukrajna az Európai Unió és a NATO tagja legyen.

Az ukrán külügyminisztérium véleménye szerint a magyar kormányfő kijelentése nincs összhangban az Európai Unió politikájával, és arról tanúskodik, hogy Magyarország a konfrontáció útját választja az együttműködés helyett, és közvetlenül beavatkozik Ukrajna belügyeibe. Magyarország egyébként a kisebbségek iskolai nyelvhasználatát korlátozó, tavaly szeptemberben elfogadott ukrán oktatási törvény miatt hivatalosan a nemzetközi szervezetekben is blokkolja Ukrajna euroatlanti integrációs törekvéseit, például több alkalommal is megvétózta a NATO–Ukrajna-bizottság miniszteri szintű összehívását.

Nemzetépítés az iskolában

Még nem egészen világos, milyen mértékben korlátozza a kárpátaljai magyar nyelvű oktatást az új ukrán nyelvtörvény. A magyar diplomácia mindenesetre egyből a legmagasabb fokozatba kapcsolt.

Az ukrán fél egy a magyar ügyvivőnek átadott tiltakozó jegyzékben most arra is hivatalos magyarázatot követel, hogy a magyar kormány miért nevezett ki Kárpátalja fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési programért felelős miniszteri biztost. Sérelmezik, hogy a kormány ezzel a biztos illetékességi körébe vonta Ukrajna szuverén területének egy részét.

Menczer Tamás, a külügyminisztérium államtitkára az MTI-nek reagált az ukrán lépésre. Menczer szerint „nem Magyarország tett barátságtalan lépéseket Ukrajnával szemben, hanem fordítva. Nem Magyarországon, hanem Ukrajnában döntöttek olyan oktatási törvényről, amely ellehetetleníti a nemzeti kisebbségek anyanyelvi oktatását. Ukrajnában veszélyben vannak a kisebbségek már meglévő, szerzett jogai, ez azt jelenti, hogy Ukrajna szembemegy a nemzetközi kötelezettségvállalásaival, az EU–Ukrajna társulási megállapodással és a NATO-felkészülési tervvel”.

Figyelmébe ajánljuk