Kotrógéppel robbantják fel az aknamezőt az ukránok

  • narancs.hu
  • 2023. augusztus 16.

Külpol

A sufnituninggal összehozott találmány meggyorsítja a mentesítést.

Ukrajna másfél év alatt a legnagyobb területen elaknásított országgá vált. Nemcsak a frontvonal mentén, 700 kilométeren vannak robbanótestek a föld alatt, hanem majdnem mindenütt, ahol korábban az oroszok megfordultak, többek között szántóföldeken. Ez lehetetlenné teszi a művelést.

A Telex arról ír, hogy Krivij Rihben egy olcsó és hatékony aknamentesítő gépet tesztelnek, amely „a nehézipari sufnituning és a mérnöki professzionalizmus szerelemgyereke”. 

Egy távirányítással működtethező lánctalpas forgókotró markolófejének helyére pajzsot szereltek, előtte egy forgótárcsás tengelyen, láncokon vasgolyók forognak. A gép óránként két kilométeres sebességgel halad. Ahogy a tengely forog, a láncok végén lógó golyók négy és fél méter szélességben négy centinként csapnak le a földre. Az ütések felrobbantják a földben lévő aknákat, azokat is, amelyeket kazettás bombákkal juttattak oda.

Ezzel a módszerrel ezerszer gyorsabban halad az aknamentesítés, mint az eddigi katonai eszközökkel. A gépben az is jó, hogy a fejet lecserélve a gép alkalmas építőipari vagy mezőgazdasági munkára, feleannyiba sem kerül, mint egy olyan jármű, amelyet kifejezetten aknamentesítésre terveztek.

Krivij Rih környékén az oroszok lakóházakat, játszótereket is elaknásítottak a termőföldek mellett, bár az ukrán tűzszerészek találtak olyan robbanószerkezeteket, amelyekből hiányzott a gyújtószerkezet. Ezt az orosz aknászok szándékosan hagyhatták ki, ezzel szabotálva a parancsot. 

Az orosz előrenyomulást az ukrán nehézipari központnak számító Krivij Rihnél úgy állították meg, hogy a vasércbányászatban használt – belarusz gyártmányú – nagy bányadömperekkel állták el a tankok útját. A sár miatt ezeket megkerülni sem lehetett. Az orosz konvoj nem tudott tovább menni, az ukránok elkezdték lőni őket, és sok tankot hátrahagyott a személyzete. „Később az ott szerzett haditechnikát mi magunk is használtuk az oroszok ellen. Volt, hogy átfesteni sem volt időnk, így a saját Z betűs páncélosaikkal lőttük az ő Z betűs páncélosaikat” – nyilatkozta Szerhij Miljutyin, Krivij Rih alpolgármestere.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk