Kulturális hírek

  • 2003. január 23.

Külpol

Ugyanitt június 20-ig minden hónap harmadik péntekén, 18 órakorn GRAZ 03 A képen látható építmény a Mura folyón lebeg Grazban, s a január 11-én kezdődött eseménysorozat legnagyobb látványosságainak egyike: 2003-ban Graz Európa kulturális fővárosa, az amerikai Vito Acconci által tervezett mesterséges sziget pedig egy színház és egy játszótér mellett márciustól egy kávéháznak is helyet ad. Felsorolhatatlan, mi mindent kínál zenében, színházban, képzőművészetben stb.
Graz (részletes info: www.graz03.at), ahol nemcsak a reptér külső üvegfalát borítja a kulturális főváros jelleg iránti figyelmet felkeltő, színes minta, hanem a "878-art taxi" számon olyan Mercedest is rendelhetünk, melynek hátsó ülésén videoművészek alkotásait nézhetjük út közben. A friss kiállítások közül az iraki helyzet miatt különösen aktuális a Neue Galerie-ben látható M_ARS - Art and War. Februárban több helyszínen rendeznek hangversenyeket Az orosz muzsika háromszáz éve cím alatt, aminek apropóját az adja, hogy Nagy Péter 1703-ban kezdte építeni Szentpétervár erődítményét és kikötőjét, s az évfordulóját ünneplő orosz város lesz a házigazdája októberben az európai kulturális hónapnak.

n FILMSZEMLE Jancsó Miklós Kelj fel, komám, ne aludjál! című, versenyen kívül látható művével indul január 28-án a 34. Magyar Filmszemle, melynek vetítései a Millenáris Parkban, a Mammutban és az Urániában lesznek. A nagyjátékfilmes verseny résztvevői: András Ferenc: A Szent Lőrinc folyó lazacai, Bereczki Csaba: Bolondok éneke, Dyga Zsombor: Tesó, Fazekas Csaba: Boldog születésnapot!, Fliegauf Benedek: Rengeteg, Fonyó Gergely: Na végre, itt a nyár!, Gothár Péter: Magyar szépség, Grunwalsky Ferenc: Táncalak, Hajdú Szabolcs: Tamara, Kardos Sándor-Szabó Illés: Telitalálat, Kálmánczhelyi Zoltán-Végh Zsolt: Libiomfi, Meskó Zsolt: Szent Iván napja, Novák Emil: Sobri, Pacskovszky József: A boldogság színe, Sas Tamás: Szerelemtől sújtva, Schilling Árpád-Török Ferenc-Bodó Viktor-Pálfi György-Mundruczó Kornél: Jött egy busz, Szilágyi Andor: A rózsa énekei, Szomjas György: Vagabond, Tóth Tamás: Rinaldó. Versenyen kívül játsszák többek között Bereményi Géza Hídemberét, Káel Csaba Bánk bánját és Makk Károly Egy hét Pesten és Budán című filmjét. Az előzsűri döntése alapján a kísérleti-kisjátékfilmes kategóriában 21, a dokumentum/ismeretterjesztő kategóriában 37 film versenyezhet.

Fliegauf és Szomjas munkáját meghívták a február 6-án kezdődő Berlini Nemzetközi Filmfesztivál Fórum, illetve Panoráma szekciójába - a Berlinale versenyprogramja január 28-án válik véglegessé, erről bővebben a jövő héten.

n HARRY POTTER: JÖN AZ 5. J. K. Rowling kiadója bejelentette: az angolszász országok könyvesboltjaiban június 21-én jelenik meg a Harry Potter and the Order of the Phoenix (H. P. és a Főnix rendje). Az internetes könyvkereskedések ezután egy nap alatt annyi előzetes megrendelést vettek fel a sorozat ötödik kötetére, hogy az a bestsellerlista élére ugrott. Az Animus Kiadó vezetője, Balázs István a Narancsnak elmondta: csak az angol kiadás megjelenése után kapják kézhez az előzőeknél terjedelmesebb szöveget, s az angol megjelenés után legkésőbb fél évvel szeretnék a boltokba juttatni a varázslótanonc új kalandjait az eddigieket is fordító, IBBY-díjas Tóth Tamás Boldizsár magyarításában.

n AMERIKAI ZENEDÍJ Négy kategóriában lett első Eminem az American Music Awards díjkiosztó gálaestjén (ahol egyébként személyesen nem tette tiszteletét): mind a pop-rock, mind a soul-rhythm & blues kategória legjobb albuma a The Eminem Show lett, ő maga pedig e két kategória legjobb férfi előadója. Előbbiben Sheryl Crow, utóbbiban Mary J. Blige lett a legjobb női előadó, a Creed, illetve az OutKast a legjobb együttes. Mindkét kategória legjobb újoncának a képünkön látható Ashantit választották: a 22 éves énekesnő Ashanti című debütáló albuma 3,1 millió példányban kelt el. Az American Music Awards nyerteseit egy kb. 20 ezer lemezvásárló által kitöltött kérdőív adatai alapján hirdetik ki.

n GOLDEN GLOBE A Hollywoodban dolgozó külföldi tudósítók 60. alkalommal ítélték oda a Golden Globe-díjakat. Az Oscar-előrejelzésnek is tartott szavazáson két, női főszerepekben erős alkotás vitte a prímet: a drámai kategóriát a Stephen Daldry által rendezett The Hours, a zenés film/vígjáték kategóriát a Rob Marshall rendezte Chicago, a legjobb női alakítások díját pedig a bennük főszereplő Nicole Kidman, illetve Renee Zellweger nyerte. Előbbi Virginia Woolf írónő szerepét alakítja Julianne Moore, Miranda Richardson és (a Spike Jonze rendezte Adaptation révén a legjobb epizodista díját elnyerő) Meryl Streep társaságában, utóbbi a kabarésztárnak készülő gyilkos Roxy Hart szerepében hódít Catherine Zeta-Jones, Queen Latifah, valamint a férfiak között a legjobb zenés alakítást nyújtó Richard Gere mellett. A legjobb drámai férfifőszerepet Jack Nicholson formálta meg az Alexander Payne rendezte About Schmidtben.

n MÛHELYEK A MÛCSARNOKBAN Június 12-ig kéthetenként, csütörtökön, 17-19 óráig kreatív foglalkozásokat tartanak felnőtteknek művész tanárok vezetésével a Műcsarnokban: a képzőművészeti alkotások elemzését és létrehozását magukban foglaló órákra 5000 forintért bérlet, 1200-ért alkalmi jegy váltható.Irodalom és pszichoanalízis címmel tart műhelybeszélgetés-sorozatot a Ferenczi Sándor Egyesület és a József Attila Társaság: az előadók között szerepel Bókay Antal, Szőke György, Tverdota György, Dede Éva, Borgos Anna és Nemes Lívia.

n A NYERS HOLLANDIÁBAN A Magyar Rádió delegáltjaként lépett fel az Eurosonic Fesztiválon, a hollandiai Groningenben a Nyers. A Noorderslag Weekend keretében rendezett fesztivál két napján több mint 120 feltörekvő európai zenekar és előadó szerepelt.

n DRESCH PÁRIZSBAN Két telt házas koncertet adott a párizsi New Morning dzsesszklubban Dresch Mihály együttese és Archie Shepp: első közös albumuk, a Hungarian Bebop számait mutatták be.

n A FESZTIVÁLZENEKAR AMERIKÁBAN Kéthetes turnéja során a New York-i Carnegie Hallban és a washingtoni Kennedy Centerben lépett fel a Budapesti Fesztiválzenekar, mely idén 300 millió forint támogatást kap a kulturális tárca költségvetéséből; Körner Tamás BFZ-igazgató szerint ez "áttörés". Eközben a Magyar Szimfonikus Zenekarok Szövetsége és a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete közleményben tiltakozott a BFZ-t vezető Fischer Iván New York Timesban megjelent nyilatkozatának a Kocsis Zoltán vezette Nemzeti Filharmonikus Zenekart, illetve a nonprofit alapítványi formában működő több hazai zenekart érintő része miatt.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.